Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Munskyddsbråket skakar om den halländska skolvärden

Den infekterade frågan om huruvida lärare ska bära munskydd i skolan skakar om den halländska skolvärlden. Falkenbergs skolchef Stigert Pettersson säger i en kommentar på lördagen att det ”inte finns någon rekommendation” om munskydd i skolan men vill heller inte tala om ett förbud.

På lördagen slog nyheten ned som en bomb: Halmstads kommun har förbjudit lärarna att bära munskydd i skolan, något som utlöst ett ramaskri hos lärarkåren. Detta rapporterades först av P4 Halland.

LÄS MER: Lärare i Halmstad får inte använda munskydd

Hallands Nyheter har varit i kontakt med flera lärare som varit upprörda och även fackförbunden höjer sina röster. Reaktionerna är starka bland annat eftersom Region Halland i veckan skärpte sina rutiner för munskydd i vårdmiljö – medan lärarna i länet inte rekommenderas att bära mask och i en kommun alltså förbjuds att göra det.

Tanken är att de halländska kommunerna ska ha en gemensam linje i frågan, något som varit ambitionen i de flesta coronarelaterade frågor i länet för att inte skapa förvirring genom olika bud från olika kommuner.

Men när det gäller lärarnas munskydd tycks det ändå finnas en viss nyansskillnad – bara i Halmstad finns ett uttalat förbud.

– Det svar jag kan ge dig i dag är att det inte finns någon rekommendation om att bära munskydd, säger Falkenbergs skolchef Stigert Pettersson när HN frågar om det är tillåtet eller förbjudet för lärarna i Falkenbergs skolor att bära munskydd på jobbet.

Men Pettersson öppnar också för fortsatta diskussioner i frågan.

– Det är ju så att det kommer nya rekommendationer och det som gäller en vecka behöver inte gälla nästa. Vi följer de rekommendationer som ges från Folkhälsomyndigheten, Smittskydd Halland och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Därifrån finns i nuläget ingen rekommendation i nuläget om munskydd i skolan, säger Pettersson.

I Halmstad ska situationen ha varit sådan att en lärare som kommit till skolan iförd munskydd tvingats ta av det. Skulle reaktionen bli den samma i Falkenberg?

– Jag känner inte till vad som hänt i Halmstad och varken kan eller vill kommentera det, säger Pettersson.

Skolorna i Halland håller successivt på att fyllas med människor igen efter perioden med distansundervisning och frågan kommer därför att vara högaktuell framöver.

Fackförbunden höjer rösten

Beslutet om förbud i Halmstad har fått hård kritik från fackligt håll. Helen Nilsson, ordförande för Lärarförbundet i Halmstad anser att beslutet är ”Helt absurt” och Lärarnas Riksförbund har skickat in en så kallad 6:6a-framställan till kommunen.

LÄS MER: Lärare i Halmstad får inte använda munskydd

– Vi tycker detta är provocerade, säger Sten Hagberg, distriktsordförande för Lärarnas Riksförbund i Halland.

– Eftersom man förbjuder munskydd så begär vi att man för varje skola och undervisningslokal kan visa att undervisningen kan bedrivas på ett sätt så att det är motiverat att det aldrig kommer behövas munskydd.

I sin framställan påpekar fackförbundet att smittspridningen är hög i Halmstad.

”Vi finner det därför mycket anmärkningsvärt att Halmstads kommun förbjuder skolpersonalen inom såväl grundskola som gymnasieskola att bära munskydd. Vi kan inte finna att detta är förenligt med Folkhälsomyndighetens rekommendationer” skriver de.

Lärarnas Riksförbund kräver svar på sin framställan snarast.

– Eftersom smittspridningen är så hög i Halmstad så vill vi ha svar på detta på tisdag redan. Om vi inte är nöjda med svaret så vänder vi oss till Arbetsmiljöverket för bedömning, säger Sten Hagberg.

Statsepidemilog Anders Tegnell säger till nyhetsbyrån TT att det är varje arbetsgivares eget ansvar att göra bedömningar och att Folkhälsomyndigheten inte kan veta vad som ligger bakom beslutet i Halmstad.

– Vi har sagt väldigt tydligt att det här är en bedömning man måste göra i sin egen verksamhet och det är det man har gjort, säger Tegnell.

HN har sökt Varbergs kommun för en kommentar i frågan men ännu inte fått något svar. Men enligt Sten Hagberg så har Lärarnas Riksförbund inte fått några signaler på att ett förbud mot munskydd skulle vara aktuellt i Varberg.