Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Munkagård startar om sin vuxenutbildning i ekonomi

Ett sätt att få landsbygden att växa. Munkagårdsgymnasiet har startat eftergymnasial utbildning med fokus på ekonomi och arbetsledning.

– Vi vänder oss till alla som har någon typ av grön näring. Det kan vara någon som har en gård, funderar på att köpa en, eller om man har lite åkermark eller skog, säger lärare Andreas Modiggård på Munkagårdsgymnasiet.

Han berättar att skolan hade en liknande kurs redan i början av 1990-talet. Problemet har tidigare varit att få pengar för att kunna köra den. Men med hjälp av EU-bidrag har man nu startat upp och i höst kommer tredje omgången att dra igång. Fokus är ekonomi, för att hjälpa nya företagare att komma igång med sin bokföring, och fakturering på rätt sätt.
– Vi siktar ganska brett eftersom undervisningen är en grundutbildning i ekonomi. Det som gör det extra spännande är om deltagarna är spridda i sina yrken. Jag har märkt att det blir väldigt intressanta diskussioner när de är från olika näringar. Ytterligheterna berikar verkligen snacket dem emellan.

Kombineras med jobb
Kursen är en deltidskurs och tanken är att deltagarna ska kunna sköta sina vanliga jobb ett par dagar i veckan och gå i skolan resten. Totalt håller de på i tio veckor innan de ska vara färdiga. Deltagarna har då varit mycket positiva överlag berättar Andreas och förklarar att det finns 16 platser till varje kurs.

Rickard Svensson som driver en humlegård i Ätran hoppade på den första upplagan efter omstarten och blev positivt överraskad.
– Jag hade inga förväntningar i och med att den var helt ny då. De hade specificerat lite i annonsen att de skulle gå igenom grundbitarna i företagsekonomi, och det har vi fått. Kursen är väldigt grundläggande, man hinner inte ner på djupet, det går inte på så kort tid, men den var bra, man lärde sig lite om många saker, säger han.

Han hade inget lantbruk när han hittade kursen, men låg i startgroparna till att ge ett bud på en gård. I samband med det dök kursen upp och för Rickard var det som att det var den knuff han behövde för att våga slå till.
– Jag tror att någon kompis hade delat annonsen på Facebook, så gick jag in på Munkagårds facebook och kom vidare därifrån. Då började jag fundera på allvar och sedan sökte jag bara på vinst och förlust. Och det gick bra, jag har fått användning av kursen, så det känns positivt.

När Rickard gick finansierades kursen med pengar från bland annat, donationer, sponsorer och Region Halland. Men nu får man bidrag från LLUH.
– Man kan säga att det är jordbruksverkets förlängda arm för att disponera pengar på landsbygden. Det står för lokalt ledd utveckling i Halland och är helt enkelt pengar från EU som kommer landsbygden tillgodo.

Det är Andreas Modiggård som är lärare, men han tar in spetskompetens från bland annat LRF konsult, Växa Halland, Companion och Skatteverket. Dessutom har någon enstaka politiker också varit på plats för att prata om hur det är att påverka inom politiken och vad man själv kan göra för att få sin röst hörd.
– De är väldigt måna om att komma ut och prata, vi har dessutom haft både länsstyrelsen och en butikschef från Coop här som har berättat om sina verksamheter. Det har varit mycket uppskattat hos eleverna, säger Andreas.