Äldrepsykiatrimottagningarna i Halmstad och Varberg läggs ner till våren och patienterna hänvisas till vuxenpsykiatrimottagningarna. Både verksamhetschefen och psykiatrinämndens ordförande ser det som en förbättring.
Äldrepsykiatrimottagningarna i Halmstad och Varberg läggs ner till våren och patienterna hänvisas till vuxenpsykiatrimottagningarna. Både verksamhetschefen och psykiatrinämndens ordförande ser det som en förbättring. Bild: Jonas Ekströmer och Emma-Sofia Olsson/TT

Mottagningar för äldre tas bort

Stora förändringar är på gång vad gäller stödet till äldre med psykisk ohälsa eller misstänkt demenssjukdom. Som HP tidigare berättat ska minnesmottagningen i Halmstad flyttas till Varberg. Nu är det klart att även äldrepsykiatrimottagningarna i Halmstad och Varberg läggs ner.

ANNONS
|

Lars Gustafsson (KD), psykiatrinämndens ordförande, talar om en ”lokalrokad för att förbättra tillgängligheten” inom psykiatrin i Halland. Genom att koncentrera utbudet av minnesmottagningar, där man utreder misstänkt demenssjukdom, så frigörs lokaler i Halmstad. Dessa ska i sin tur användas till att utöka substitutionsvården, det vill säga behandling av personer med opioidberoende.

– Det är kö till den verksamheten i Halmstad, så det här kommer att öka tillgängligheten, säger Lars Gustafsson.

Lägger ner äldrepsykiatrin

När minnesmottagningen i Halmstad flyttas uppstår dock ett problem. Samma personal har till stor del även bemannat äldrepsykiatrimottagningen, som riktar sig till personer som drabbas av psykisk sjukdom efter 70 års ålder.

ANNONS

Efter ett förslag från psykiatriförvaltningen har nämnden nu beslutat att lägga ner både äldrepsykiatrimottagningen i Halmstad och den i Varberg. Patienterna ska istället hänvisas till vuxenpsykiatrimottagningarna i respektive kommun.

– Så som det beskrivits för mig så ska det innebära en förbättring. Tanken är att vården ska komma närmare befolkningen och att äldre ska slippa resa till Halmstad eller Varberg. Jag förutsätter att kompetensen från äldrepsykiatrimottagningarna följer med till vuxenpsykiatrimottagningarna, säger Lars Gustafsson.

Personalen följer inte med

Men enligt verksamhetschefen Aslak Iversen följer inte alls personalen med till vuxenpsykiatrin, utan går istället till minnesmottagningen i Varberg.

– Demensverksamheten har en helt annan volym så vi behöver säkerställa att det finns resurser och ett bra flöde där, säger han.

Totalt uppges cirka 150 patienter beröras av nedläggningen av äldrepsykiatrimottagningarna.

– Men vi uppskattar att runt 60 av dem är färdigbehandlade och kan tas om hand i närsjukvården. Överflyttningen är tänkt att vara klar i april, då minnesmottagningarna flyttar ihop, säger Aslak Iversen, och menar att förändringen ska ses som något positivt:

– Det finns ju en vuxenpsykiatrimottagning i varje kommun så nu får äldre närmare till vård och även tillgång till kompletta psykiatriska team. På äldrepsykiatrimottagningarna har man inte haft alla yrkeskategorier.

Äldrepsykiatri en egen specialitet

Äldrepsykiatri är sedan 2015 klassat som en egen specialitet, men Aslak Iversen ser inga problem med att patienterna nu hänvisas till allmänpsykiatrin.

ANNONS

– Vuxenpsykiatrimottagningarna är vana att ta emot äldre patienter. Äldrepsykiatrimottagningarna har ju bara varit till för dem som nyinsjuknat, säger han.

När beslutet om att lägga ner äldrepsykiatrimottagningarna togs i psykiatrinämnden yrkade Lars Gustafsson på ett tillägg – att beslutet ska följas upp våren 2022.

– Ja, jag ville ha med det för säkerhets skull. Det är alltid bra att utvärdera om ett beslut varit korrekt, säger han.

ANNONS