Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/6

Misstänkt mordbrand efter övertänt hus

Natten till fredag larmades räddningstjänst och polisen till ett helt övertänt hus i Rydöbruk. Fastigheten gick inte att rädda och istället handlade det mer om att rädda närliggande hus.

Räddningstjänsten som var först på plats efter att larmet kom kunde snabbt konstatera att huset inte gick att rädda. Därför lät de huset brinna ner till grunden.

– Det var helt övertänt på övervåningen så vi hade ingen chans att rädda huset, säger Niklas Bengtsson, inre befäl vid räddningstjänsten.

Läs även: Affärshus i Rydöbruk blev lågornas rov

Elden hade tagit sig in på samtliga våningar och värst var det på övervåningen. Tre till fyra stationer har varit inkopplade med arbetet för att släcka huset som är två och en halv våning stor.

– Det var ödeshus och det framgår ännu inte vem som äger fastigheten. Det är något som vi kommer få undersöka här under dagen, säger Christer Fuxborg, presstalesperson hos polisen.

Bild på huset före branden. Huset byggdes och stod klart 1898.. Bild: Lennart Hildingsson

Ett av de första husen

Huset som har brunnit ner är ett av de första hus som byggdes när Rydö blev en bruksort runt förra sekelskiftet. Från början var det ett skrädderi och manufakturaffär.

Inga personer eller djur ska ha varit i fastigheten när den brann. Polisen har spärrat av platsen och skrivit en anmälan om mordbrand, men ingen person är i nuläget misstänkt för brott. En brottsplatsundersökning kommer ske under fredagen.

Hur kommer det sig att det är rubriceras som misstänkt mordbrand?

– Vi har inlett en förundersökning om mordbrand. Rubriceringen är satt för att det kan röra sig om en omfattande egendomsskada, säger Anders Klingberg, jourhavande förundersökningsledare.

"Lyckades rädda närliggande hus"

Bredvid fastigheten som brann finns det fler hus som löpte stor risk för att börja brinna.

– Det var jättestor spridningsrisk, för det närmsta huset bredvid låg bara 3-4 meter ifrån och det lyckades vi rädda, säger Magnus Åman, räddningschef i Hylte.

Hur gick det med att rädda huset som började brinna?

– Det var redan övertänt när personer larmade till oss och det brann så kraftigt när vi kom fram att det inte fanns någon chans.

Brandkåren är kvar på plats för eftersläckning under morgonen.