Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
En person är gripen misstänkt för ett mord i Kungsbacka under natten till annandagen. Bild: Joakim Eriksson

Misstänkt mord i Kungsbacka

Kvinnan larmade polisen om sin hotfulla expartner – några timmar senare hittades hon död. Nu häktas mannen i 50-årsåldern, misstänkt för att ha mördat kvinnan men också för planer på att mörda ytterligare en person.

Sent på juldagen kontaktade kvinnan i 50-årsåldern polisen. Hon oroade sig då över att hennes ex-partner, en man i 50-årsåldern, hade agerat hotfullt mot henne.

Enligt GP:s uppgifter ska kvinnan ha fått sms från mannen där han uttryckte sig på ett sätt som gjorde att kvinnan blev rädd för både sitt eget och mannens liv.

– Kollegerna åker hem till henne med anledning av att hon känner sig illa till mods och berättar att den här mannen inte mår så bra och att han ska ha hotat henne vid flera tillfällen, har polisens presstalesperson Christer Fuxborg berättat tidigare.

Polisen var hemma hos kvinnan vid tio på kvällen i drygt en halvtimme. När man bedömde att inget brott hade begåtts lämnade man hennes bostad.

Strax efter midnatt ringde kvinnans ex-partner polisen och berättade att han hade dödat kvinnan. I kvinnans hem hittade polisen henne avliden och mannen greps, misstänkt för mord.

Hur han ska ha bragt kvinnan om livet är polis och åklagare ännu förtegna om.

Häktas misstänkt för mord och mordförberedelse

Under fredagsförmiddagen begärdes den misstänkte, tidigare ostraffade mannen häktad.

– Jag har nu under förmiddagen skickat in häktningsframställan vid Varbergs tingsrätt mot mannen på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till mord och mord. Mannen anmälde sig själv till polis efter händelsen och han medger omständigheterna kring dödsfallet, sa kammaråklagare Eva Lotta Swahn vid Åklagarkammaren i Halmstad i ett pressmeddelande.

Under eftermiddagen häktades han, misstänkt för mord och förberedelse till mord. Eva Lotta Swahn vill i nuläget inte berätta fler detaljer om vad mordförberedelserna handlar om.

– Jag säger inte så mycket om omständigheterna och bakgrunden, men vi konstaterar att vi har två olika målsäganden. Dels den som dödades och dels målsägande vid förberedelse till mord, säger hon.

Vad är det som väcker misstankar om planer på ytterligare ett mord?

– Det är saker som framkommit helt enkelt.

Mannen ska inte ha skadat personen det gäller.

Utreder tjänstefel hos polisen

Dessutom pågår en separat utredning om polisens agerande i fallet. Eftersom polisen besökte kvinnan bara timmar innan hon hittades död utreder åklagare vid den särskilda åklagarkammaren eventuellt tjänstefel.

– Med anledning av det som kommit fram har man reagerat i efterhand och skrivit en anmälan om tjänstefel. Det kommer nu utredas om det kan ha begåtts ett tjänstefel, har Christer Fuxborg, polisens presstalesperson, berättat.

Särskilda åklagarkammaren är en nationell operativ enhet inom Åklagarmyndigheten som handlägger främst misstankar om brott av poliser, åklagare, domare, riksdagsmän och vissa andra befattningshavare.