Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare vid Region Halland. Bild: Roger Larsson
Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare vid Region Halland. Bild: Roger Larsson

Misstänkt fall av nya virusvarianten hittad i Halland

Den nya virusmutationen omikron som upptäcktes i Skåne tidigare i veckan, kan nu ha spridit sig till Halland uppger Region Halland.

Under fredagseftermiddagen upptäcktes ett möjligt fall av virusvarianten omikron när Region Halland analyserade ett positivt covid-19 prov. Nu ska de analysera provet vidare och svar på om det faktiskt rör sig om ett omikronfall förväntas komma nästa vecka.

− Vi har ju varit medvetna om att vi sannolikt skulle få möjliga fall av omikron. Nu är ju detta inte konstaterat och vi vet inte förrän i nästa vecka. Vi följer detta nära och arbetar med smittspårning enligt gällande rutiner. Vi kan inte säga mer i nuläget, skriver Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare, i ett uttalande.

Den nya upptäckten innebär inte att smittskyddet ändrar sina råd eller restriktioner.

− Det pågår en diskussion nationellt om att återinföra vissa råd. Med tanke på utvecklingen av smittspridningen bedömer vi på Smittskydd Halland att det är rimligt och adekvat att diskussionen förs. Vi följer utvecklingen och de rekommendationer och de råd som eventuellt kommer från Folkhälsomyndigheten framåt.

Analyserar prov från personer som varit utomlands

Enligt smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo håller Region Halland koll på den nya virusvarianten genom skicka positiva covid-19 prov till sekvensering på ett laboratorium i Stockholm.

– Som en allmän övervakning skickas tio procent (men alltid minst 67 stycken per vecka) av de positiva covid-19 proverna i Halland för sekvensering.

Dessutom skickar de alltid positiva provsvar till sekvensering om de anser att de är av särskild vikt att titta vidare på. Det kan till exempel röra sig om positiva provsvar där personen kan ha blivit smittad utomlands.

Region Halland använder sig också av laboratoriet i Halmstad där de kan få en snabb indikation på om det rör sig om en misstänkt omikronvariant.

– Denna analysmetod körs på cirka 90 procent av alla de prover som analyseras för covid-19 i Halmstad och innebär därmed att vi har en bred och snabb övervakning gällande misstänkta fall. De prover som faller ut i denna metod analyseras sedan vidare med sekvensering.