Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Minskad smittspridning tros vända när restriktionerna lättar

Den senaste uppdateringen av coronaläget i Halland kommer med positiva besked. Färre personer smittas och i nuläget är sjukhusens covidavdelningar tomma. Men i samband med att restriktionerna släpper förväntas smittan öka igen.

Under förra veckan konstaterades 114 nya fall av covid-19, det är den lägsta siffran på nio veckor. Andelen som får ett positivt testresultat är också lägre än på länge. Bara 1,6 procent av de drygt 6 500 test som gjordes visade positivt.

– Vi vet att det fortsatt kommer finnas smitta och att fler kan bli sjuka, men som det ser ut nu ser det bra ut på sjukhusen, säger Region Hallands kommunikationsdirektör Johanna Wiechel Steier.

LÄS MER: Äldre hallänningar kan boka tredje vaccindos nästa vecka

De senaste två veckorna har antalet nya fall minskat något. Johanna Wiechel Steier vågar inte kalla det en bruten trend utan menar att smittan i Halland troligtvis kommer fortsätta gå upp och ned.

I samband med att pandemirestriktionerna nu släpper räknar man dock med en ny ökning av covidfall.

– Det är svårt att säga nu vad det kommer innebära. Vi förväntar oss en högre smitta men att det ska vara hanterbart för sjukvården eftersom många nu är vaccinerade, säger Johanna Wiechel Steier.

Även statsepidemiolog Anders Tegnell är inne på samma spår.

– Det kan mycket väl tänkas att vi får en viss uppgång igen, men vi tror inte att den ska behöva bli speciellt dramatisk. Och framför allt tror vi inte att den ska behöva drabba sjukvården i någon större utsträckning, säger han i en intervju med TT.

Fakta: Coronaläget i Halland

Uppdaterad 29 september 2021

Antal fall sedan pandemins start: 42 103

Medelålder: 38,6 år

Antal som vårdas på sjukhus som har eller har haft covid-19 under vårdtillfället: 0

Varav på iva: 0

Antal avlidna sedan pandemins start: 323

Medelålder bland avlidna: 83,1

Källa: Region Halland