Miljoner till läxhjälp i Hallands län

Hallands län får över 14 miljoner till läxhjälp under 2017. Stöd som ska hjälpa unga att nå sitt mål och avlasta för föräldrarna.

ANNONS
|

Med avsikten att öka möjligheten för elever att utvecklas så mycket som möjligt i sitt lärande, väljer regeringen att i år satsa 367 miljoner kronor till läxhjälpen runt om i Sverige. Hallands län får 14 941 500 kronor och räknar med att kunna erbjuda över 17 000 elever hjälp.

- Läxhjälp ska inte vara en fråga om att ha råd. Den som behöver lite extra tid vid sidan av schemat ska ha möjlighet till det. Därför investerar vi så mycket i skolan. Under de senaste åren har totalt 20 000 nya medarbetare anställts. Just de här pengarna är till för att fler skolor ska kunna ordna läxhjälp och annan extra undervisning för elever som behöver, säger utbildningsminister Gustav Fridolin i ett pressmeddelande.

ANNONS

Nytt för i år är att även ideella organisationer som erbjuder läxhjälp ska ha möjlighet till bidrag. Detta är ett resultat av vårens ändring i bidraget. Ändringen innebär att den personal som ger hjälp med läxor eller annat skolarbete inte behöver vara behöriga lärare. Men i Halland är det framförallt skolorna som sökt stöd. I till exempel Varberg har både friskolan Kunskapsskolan och kommunen beviljats stöd för extra undervisning.

- Det är fantastiskt roligt framförallt eftersom vi planerat för insatser. Eleverna kommer få ett gott stöd genom läxhjälpen, säger Elisabet Svennerstål Johnsson förvaltningschef på barn och utbildningsförvaltningen vid Varbergs kommun.

I Halmstad kommer kommunen ha möjlighet att erbjuda 7238 elever läxhjälp. Friskolorna i staden får 505 500 kronor för att erbjuda läxhjälp till totalt 809 elever. På Halmstads kommun är man glada över det beviljade bidraget på drygt 6,5 miljoner kronor.

- Det är faktiskt ett statsbidrag som gör skillnad. Vi kan se att det bidrar till en högre måluppfyllelse. Just nu är vi i ett utvecklingsskede för att göra läxhjälpen till en naturlig del i undervisningen, vilket detta bidrag hjälper oss med, säger Patrik Engström kvalité och utvecklingschef på barn och ungdomsförvaltningen vid Halmstad kommun.

På skolverkets hemsida kan man läsa att pengarna, förutom lärarlöner, även ska kunna gå till lönekostnader för övrig personal som administration och samordning samt lokaler.

ANNONS

Även teknisk utrustning, undervisningsmaterial och skolskjuts ska kunna täckas av bidraget. Utvärderingen av läxhjälp "Mer än bara läxor" som gjordes 2014 visar att läxhjälpen bidrar till både ökade ämneskunskaper och framförallt stärkt självförtroende och motivation hos eleverna.

ANNONS