Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Mild coronaeffekt i matvarubutikerna

Matvarubutikerna i Varberg och Falkenberg har inte märkt någon större effekt av coronaviruset. Men pasta, ris och konserver säljer dock mer än vanligt.

Nio personer i Halland hade på tisdagseftermiddagen bekräftats smittade av coronaviruset och hittills har över 300 fall upptäckts i hela Sverige. De senaste dagarna har det rapporterats om att hyllorna gapar tomma i flera matvarubutiker efter att oroliga svenskar har börjat bunkra mat och varor.

I de lokala matvarubutikerna har man märkt en effekt men i något mindre skala berättar Magnus Petersson, butikschef på Stora Coop på Breared i Varberg.

– Förra veckan började vi märka av det något mer. Folk har köpt klart mycket mer än annars men vi har inte haft tomma hyllor på det sättet som många butiker i storstäderna har haft det, säger han.

Vilka typer av varor är det som folk handlar mest?

– Vissa produkter som till exempel torrjäst tog slut ganska snabbt. Sedan har man märkt att pasta, vetemjöl, mjölk med lång hållbarhet och alla sorters konserver har gått åt mer än vanligt. Men vi upplever inte att vi har någon brist på varor just nu, vi fick till exempel full leverans i dag (läs tisdag).

Finns det någon oro från ert håll när vi nu har bekräftade fall här i Halland?

– Nej, det skulle jag inte säga. Men eftersom det nu har kommit så nära oss så kanske folk börjar prata om det mer och då kan det ju hända att folk börjar handla mer, säger Magnus Petersson.

Inte heller Ica Kvantum i Falkenberg har märkt någon större påverkan av coronaviruset.

– Vi märker inte av att våra kunder bunkrar varor i någon större utsträckning på grund av coronaviruset. Men lite mer försäljning av pasta och ris, säger ägaren Martin Persson.

Liknande besked ger Ralf Möller, butikschef på Willys i Falkenberg.

– Vi har väldigt bra försäljning just nu. Men om det beror på att vi nyligen byggde om samt att vi har startat e-handel eller om det har med coronaviruset att göra, det har vi frågat oss själva. Men visst säljer vi mer av varor med lång hållbarhet, säger han och fortsätter:

– Från centralt håll har man tryggat upp med vissa kategorier av varor som till exempel pasta, ris och mjöl. Just nu får vi lite mer volymer av de varorna.

På Ica Kvantum i Varberg tycker Victor Andersson, ställföreträdande Ica handlare, att det märkts en något tydligare effekt.

– Vi märker att kunderna bunkrar varor och det gäller främst torra varor som till exempel konserver, bönor, ris och toalettpapper. Vi har brist på några enstaka varor som produkter inom sopp - och köttkonserver och handsprit, säger han.