Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Mikael Björk är slöjdlärare och undervisar även ensamkommande flyktingbarn. Nu ska han lära dem att fiska för att göra sommaren meningsfull.

Mikael lär ensamkommande att fiska

När sommaren kommer har många ensamkommande flyktingbarn inget att göra. Det vill Mikael Björk ändra på.

Mikael Björk är till vardags träslöjdslärare på Varlaskolan i Kungsbacka. Han jobbar också på sommarskolan med en klass för ensamkommande flyktingbarn. Men när sommarlovet började insåg han att det som för de flesta är en rolig tid med utrymme att göra vad man vill, för andra kan bli sysslolöst och tomt.

– För många svenska barn innebär sommarlovet en massa aktiviteter och att man åker iväg någonstans, men dessa killar har inget.

Därför beslöt Mikael, som är en hängiven fiskare, att göra något.

– Jag hade visat bilder på när jag fiskat och det visade sig att många av killarna tycker att det är jätteroligt. Och vad har Kungsbacka att erbjuda? Jo, havet.

Mikael Björk har fått tag i fiskeutrustning från kompisar som hade över, och har också fått hjälp med att ordna fiskekort. På måndag ska han och två fiskekompisar ta med sig tolv killar till Anneberg för att lära dem grunder och regler för fiske.

– Sedan får de grejerna så att de själva kan fiska när de vill, säger han.

Mikael Björk vill nu uppmana fler att bidra på de sätt man kan.

– Har man saker över, fiskespön, badmintonrack eller vad det nu kan vara - så ge bort dem till de som kan behöva sysselsättning. Eller ta med några flyktingar ut i skogen och visa hur man plockar svamp eller bär, säger han.

– Man kan inte få alla att må jättebra, men i alla fall några.

Och han är beredd på konkurrens om nappen.

– Kanske får jag fler sportfiskare att tampas med i framtiden.