Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Mikael Holmén om olyckan och konsten att må bra trots värken som aldrig släpper

”Jag överlevde. Och barnen var inte med i bilen.” Det är Mikael Holméns mantra efter olyckan som slog hans dåvarande liv i spillror. Trots svår värk vägrar han bli bitter. Med mental kraft har han hittat ett sätt att förhålla sig till smärtan och njuta av livet – även om det inte blev som han tänkt sig.

Det här är första gången som tv-reportern Mikael Holmén från Halland berättar om olyckan som förändrade hans liv. Han har alltid tyckt att det var för privat. Men en vän fick honom att ändra sig.

– I ett läge när kronisk värk blivit något av en folksjukdom så finns det kanske ett allmänintresse för lösningar som går lite utanför boxen. Kanske kan min metod hjälpa någon annan, säger Mikael och slår sig ner i uterummet i Halmstad där hustrun Virginia Tallbo dukar fram kaffe.

De har varit ett par sedan 2010. Men vår berättelse börjar redan år 2000.

Då var Mikael en prisbelönt SVT-journalist som nådde miljonpublik med sina dokumentärer. Han var ofta i nyheternas centrum, bland annat som nyhetschef på ”Gomorron Sverige” och bevakade händelser som Estoniakatastrofen, kriget i Bosnien och bygget av Öresundsbron. Han bodde på landet utanför Malmö med sin dåvarande fru och deras två söner.

Olyckan kullkastade allt

Mikael hade hunnit med mycket i livet. Innan han blev journalist hade han tillbringat flera år på resande fot och tagit sig fram på egen hand genom stora delar av världen. Levt med Vietnamveteraner på ett utslussningshem i USA. Jobbat på en bomullsfarm i 52-gradig värme i Australien. Delat boende med ibandajaker (tidigare huvudjägare) på Borneo.

24 år gammal blev han reseledare och levde partyliv på Ibiza nätterna igenom. Men när en hjärtmuskelinflammation var nära att kosta honom livet flyttade han hem. Så småningom utbildade han sig till journalist och bildade familj och vid 39-års ålder var han mitt i karriären.

En oktoberdag när han var på väg till jobbet på SVT kullkastades allt. En långtradare missade sin väjningsplikt och rände rakt in i Mikaels lilla Ford Fiesta. Han hann vrida på ratten så att långtradarens stötfångare träffade stolpen vid förarsätet istället för att tränga rätt i i kupén. Enligt polisen var Mikael en tiondels sekund från döden.

Med kroppen pumpande av adrenalin lyckades Mikael sparka sig ut ur bilvraket. Han var övertygad om att bilen skulle börja brinna. Han beskriver känslan som euforisk, ”som ett mål i en fotbollsmatch”.

– Vid ett trauma blottläggs ens sanna jag. Om min chockreaktion visade vem jag är i grunden, så kan jag konstatera att jag en glad skit. Det hjälpte mig säkert att hantera det som komma skulle, säger han.

Mikaels liv skulle aldrig bli detsamma igen. Han hade fått en svår pisksnärtsskada, vilket innebär att huvudet hade skickats iväg i en riktning med så stor kraft att nacken inte kunnat kontrollera rörelsen. Muskler, ledband och nerver var påverkade med svår värk som följd.

– Först tänkte jag att det inte var konstigt att det gjorde ont. Nacken hade ju nästan gått av. Jag var full av tillförsikt och var tillbaka på jobbet efter 14 dagar. Redan vid lunchtid första dagen var jag matt av smärta.

Förlorade allt

I ett halvår stod Mikael ut genom att jobba deltid, två heldagar i veckan. Sedan gick det inte längre. Efter sista arbetsdagen skrev han ner sina tankar för att aldrig glömma:

”Vi hade varit på en filminspelning i Mölle. På vägen tillbaka till Malmö tvingades fotografen stanna tre gånger för jag klarade inte av att sitta i bilen på grund av värken. Avlämning på redaktionen, jag redigerar inslaget och åker hem. Inser att det är över. Slut.

De senaste månaderna har mitt liv rasat samman. Jag har gått mellan jobbet och sängen. Vännerna (som jag hade på krogen) är borta. Jobbet, hälsan, hur ska jag klara ekonomin?

Mitt i allt berättade min fru plötsligt att hon ville skiljas. Hon flyttade och med barnen borta varannan vecka vill jag inte bo kvar på landet. Huset måste säljas.

Jag går och lägger mig på ovanvåningen i ett tomt och mörkt hus. Och inser att jag inte hunnit äta på hela dagen. Men... jag kommer inte upp ur sängen. Kroppen lyder inte. Då kommer tårarna...”

Den natten blev en vändpunkt för Mikael. Han insåg att han behövde en struktur för att ta sig upp och inte fastna i ett tillstånd av självömkan. När morgonen kom vände han blad, som han uttrycker det.

– Jag gjorde en lista med rubriker för mina problem och eventuella lösningar. Sedan la jag in det i kalendern några veckor framåt för att slippa ha det malande i huvudet.

Mikael tystnar ett ögonblick.

– På ett annat papper skrev jag ner det som var bra. Det var två saker: jag överlevde. Och barnen var inte med i bilen. Det blir mitt mantra. Jag tänker de två positiva tankarna dygnet runt.

Mikael återvände till Halmstad

Åren som följde gick längs en krokig väg. En ljuspunkt var att Mikael kunde återvända till Halmstad, eftersom exfrun fick jobb där, så att det löste sig med barnen.

Trots försäkringskassans bedömningar vägrade Mikael bli sjukpensionär. Han var bestämd med att hitta ett nytt journalistjobb. Men lågkonjunkturen hade gjort sitt inträde och arbetsmarknaden var kärv. De gånger en arbetsgivare ändå visade intresse stängdes dörren bums när hans sjukskrivning kom på tal.

Mikael beskriver det som sex års ökenvandring, men med försäkringskassans tillstånd fick han jobba gratis ett par timmar i veckan. Minnesgoda hallänningar kommer kanske ihåg honom från P4 Halland, där han var reporter under en tid.

Så småningom införde försäkringskassan hårdare bedömningar och Mikael skulle testa att jobba två timmar varje dag. Det innebar att han måste gå till jobbet även när smärtorna var intensiva. Så här beskriver han det:

”Efter sex veckor var jag söndervärkt och hade tappat sömnen. Då hade jag knappt sovit på tio dygn. En morgon blir jag sittande på köksgolvet och stirrar in i en skåpslucka i tre timmar. Inser att något är fel, kontaktar min läkare som ber mig åka upp till psykiatriska för bedömning.

Väl där börjar allt snurra, som en maratonlöpare som passerar mållinjen och helt plötsligt stupar. Jag drunknade i värken, varje sekund, varje minut. Tankarna på att ta mitt liv hade börjat dyka upp sista veckan. Jag orkade inte hålla emot, fokusera.”

Det visade sig att den extrema sömnbristen hade gett Mikael serotoninbrist i hjärnan. Han var på väg mot en smärtorsakad psykos, ett livshotande tillstånd.

– Läkaren satte in ECT, en behandling då man utsätter hjärnan för pulser av ström för att höja serotoninnivån. ”Det du varit med om är egentligen tio dygns tortyr”, sa en läkare till mig. ”Det finns ingen människa som orkar med det.” Där och då beslutade läkarna, försäkringskassan och jag själv att jag hade jobbat färdigt, säger Mikael.

Det tog ett år för honom att komma tillbaka och få kontroll över sin värk igen.

– Men jag fick med mig en viktig insikt. I jämförelse med hälsan är jobbet oviktigt.

Ett oväntat möte på Filippinerna

När Mikael inte längre pressades av sin strävan att fortsätta som journalist blev livsrytmen lugnare. Han fokuserade på att vila, promenera och ta fasta på sådant som fick honom att må så bra som möjligt. Hans filosofi för att klara av den kroniska värken tog en allt tydligare form.

– Var sak har sin tid att utforska. Det finns en hel värld därute men det finns ett universum här inne, säger han och pekar på huvudet.

2010 bestämde sig Mikael för att göra en resa till Filippinerna med sin då 17-årige son. Vänner tipsade om en ö med få turister och en dag satt de på en restaurang vid en dammig grusväg.

– Filippinerna är lättrest eftersom alla pratar engelska. Jag började snacka med en filippinska vid bordet bredvid och frågade om sevärdheter. Tio minuter in i samtalet frågade hon var jag kom ifrån. Jag berättade att jag var svensk. ”Herre gud”, utbrast hon på klingande svenska: ”Jag bor i Stockholm!”

Tio dagar senare förlovade sig Mikael och Virginia Tallbo på toppen av en skyskrapa i hennes forna hemstad. Därmed landar vi i uterummet i villan i Halmstad, där paret bott ihop sedan 2012.

– Vi har en stor, härlig familj med alla barn och barnbarn. Allt vi har gjort och allt vi varit med om svetsar oss samman – men bäst av allt är att vi skrattar ihop, säger Mikael och lägger armen om axlarna på sin hustru.

Virginia, som själv har problem med njurarna och kommer att behöva en transplantation, har stor förståelse för Mikaels värk.

– Han klagar aldrig, men jag ser på honom när han har behov av att vila eller vara ensam, säger hon och häller upp ett glas vatten.

Värken finns där konstant

För trots den positiva atmosfären finns Mikaels värk där konstant. Han beskriver den som migrän i hela kroppen, med hugg och nyp överallt. Smärtnivån är så hög att andra fysiska problem sällan ger sig till känna.

– För några år sen ramlade jag med cykeln och slog mig ordentligt. Några dagar senare stod jag och snackade med grannen över staketet, när jag plötsligt fick svårt att andas. Jag cyklade ner till vårdcentralen. Där tog de EKG och ringde efter ambulans. Det visade sig att jag hade gått fem dagar med två brutna revben och punkterad lunga. Där i trädgården hade sedan hela vänster lunga kollapsat. Totalt har jag varit med om fyra lungkollapser, kanske som en svit av olyckan.

Trots värken utstrålar Mikael entusiasm och livsglädje. Inte ens när han berättar om hur hans framgångsrika liv tog slut där i fyrvägskorsningen låter han bitter. Att han har ont bekommer honom inte synbart. Han äter inget smärtstillande, eftersom det som fungerar för honom kan ge svåra biverkningar. Istället har han tränat sig i att inte låta värken ta kommando.

– Min taktik handlar om att bejaka det jag mår bra av. Tillstånd av glädje, tacksamhet och upprymdhet piskar ner värken. Jag har hittat en modell med självsuggestion och minnesbilder som hjälper mig att fånga de känslorna och dröja mig kvar i dem, förklarar han och ger ett exempel:

– Vi var hemlösa en dryg vecka på tidigt 1980-tal, jag och två amerikanska kompisar i Texas. Vi hade inget socialt skyddsnät, ingen mat, ingen bostad. Det minnet har jag lagt in i mitt dna. Varje gång jag öppnar dörren till vårt hus – varje gång – fylls jag av den otroliga glädjen över att ha ett hem.

Lycka och perspektiv hjälper till

Ett annat exempel är takfönstret som Mikael och Virginia lät sätta in i badrummet förra sommaren.

– Det gav ett fantastiskt resultat. Rummet blev mycket ljusare. Nu ser jag till att känna den glädjen varje gång jag går in där, säger Mikael.

För att hålla fast vid tacksamheten ser han också till att ha perspektiv. Ett minne från tiden då han jobbade som reseledare och festarrangör på Ibiza är till god hjälp.

– Jag festade varje kväll och hade allt en 24-åring drömmer om. En gång hann vi med 18 klubbar samma natt. Men efter två månader var jag blasé. Det jag trodde var allt var egentligen ingenting. Det blev en läxa för livet.

Mikaels nuvarande liv är stillsamt.

– Min kropp fungerar oftast normalt på förmiddagen, men framåt lunch orkar jag inte hålla emot utan behöver lägga mig ett par timmar för återhämtning. Sedan promenerar jag mycket och långsamt. Jag har insett att det är min meditation och att promenaderna hjälper mig att förebygga ångest, berättar han och tar en klunk kaffe.

Han tillbringar mycket tid för sig själv, men känner sig aldrig ensam. Fast det finns ett vemod i hans sinne som inte fanns där förut. Ett par gånger i månaden tillåter han det att sippra ut.

– När Virginia jobbar helgkvällar brukar jag ta några öl och spela melankolisk musik. Jag gissar det är mitt sätt att gråta, en ventil att släppa ut en inneboende sorg. Det känns bra, jag har lärt mig leva med det som en del av mig själv.

Ett rikare liv i dag

Även om Mikaels liv inte blev som han tänkt sig, så är han övertygad om att han trots allt fått ett rikare liv.

– Vi besökte min gamla mor häromdagen. Hon är helt söndervärkt och har tappat livsgnistan. Då höll jag fram min Iphone och visade henne en filmsnutt med äldsta barnbarnsbarnet. Pang! Då blev hon den lyckligaste i världen och tappade kontakten med sin värk. Vad hände i hjärnan där? Och går den känslan att förlänga? Rent av göra permanent? Ja, jag hävdar att jag har lyckats...

Mikael ler.

– Jag vet inte vad en psykolog skulle säga om mitt sätt att resonera, men min metod har förbättrat livssituationen för mig. Jag hittar den där positiva energin i allt jag ser: Fåglar som kvittrar, solen som lyser, en sovmorgon, en fika. Varje gång jag öppnar en tidning läser jag 20 rubriker som gör mig tacksam över att bo i ett av världens tryggaste och rikaste länder. Jag laddar upp det mentalt för att hålla mig lycklig. Livet är 90 procent inställning. Åtminstone när man lever i ett i-land.

Tre händelser som påverkat Mikaels inställning till livet och gett honom perspektiv:

Östersjön 28 september 1994

”Jag var nyhetschef på Gomorron Sverige. När vi ska börja sända 6.30 har vi insett det ofattbara. Estonia har sjunkit i Östersjön med nästan 1 000 människor ombord. Inga bilder, ingen information och tre timmars sändningstid framför oss – en journalistisk mardröm. Hela landet var i chock. Vi hade med en präst i studion i försöken att genomföra en vettig sändning.”

Filippinerna 2010

”Jag träffade Virginia som sedan blev min fru.”

Filippinerna november 2013

”På tio dagar hade vi två tyfoner, en jordbävning och en tropisk storm. Tyfonen Haiyan var världshistoriens starkaste storm med vindar på 105 m/s, eller 380 km/tim. Tusentals människor dog. Vi överlevde och kunde göra nytta.”

Pisksnärtsskada (whiplash)

En pisksnärtsskada kan uppstå när kroppen plötsligt utsätts för en yttre kraft som kastar huvudet från ett ytterläge till ett annat. Den kan ge allt från lindriga till allvarliga symptom.

Många som varit med om en svårare pisksnärtsskada får kvarstående symtom, särskilt om nerver skadats eller om man fått en instabil ryggrad. Förutom ont i nacken och huvudvärk kan man drabbas av problem med sämre balans, sämre syn, tinnitus, klumpkänsla i svalget, besvär från käken, ont i bröstet, ont i magen samt värk i stora delar av kroppen. Det är inte heller ovanligt att bli nedstämd, ha ångest och få svårare att sova.

Källa: 1177