Meteorologen: "Delar av Halland har redan fått sommar"

Vi är i nedräkningsfasen. I stora delar av Halland är det fortfarande vår, men om bara några dagar tror meteorologen att vi slår om helt till sommar.
– Större delen av Skåne har slagit om, och i veckan ser det ut som att också Halland får bekräftad sommar, säger Alexandra Ohlsson, SMHI.

ANNONS
|

För att det ska räknas som meteorologisk sommar behöver dygnstemperaturen vara över 10 grader fem dagar i sträck. I inre delarna av Halland har det på vissa platser redan slagit om från vår till sommar, men längs kusterna räknas dagarna fortfarande ned inför årstidsbytet.

– I veckan som kommer ser det ut att bli varmare vilket gör att vi nog snart kan bekräfta sommaren i hela Halland, säger Alexandra Ohlsson, och fortsätter:

– Det kan behövas med tanke på hur många kyliga dagar vi haft i maj.

Månaden har varit kallare än vanligt.

Mer som aprilväder?

ANNONS

– Det är faktiskt många som har gjort den jämförelsen. Och temperaturen har faktiskt påmint mer om hur det brukar vara i april, snarare än maj.

I veckan börjar dock temperaturerna stiga till 15-20 grader. Det regn som har fallit i helgen ser ut att torka upp, men lite fukt kommer stanna kvar i markerna. Hur stor påverkan det har på allt som har med torka och eventuella bevattningsförbud att göra är för tidigt att säga.

– Vi kommer vara beroende av att det inte går för långa perioder utan nederbörd. Då och då behöver vi regnet för att fylla på fukten i markerna och för att inte behöva oroa oss för bränder och annat, säger Alexandra Ohlsson.

ANNONS