Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Metalletare hjälper arkeologerna

En silverskatt och en guldbrakteat från järn­åldern, tillhör de arkeologiska fynd under senare år i Halland där hobbyfantaster med metalldetektorer varit inblandade.

Silverskatten hittades på ett event i Köinge i Falkenbergs kommun hösten 2014, som då nybildade Svenska Metallsökarföreningen arrangerade. Surret i hörlurarna, som en av deltagarna fångade upp intill en stenhäll, visade sig framkallat av 19 stycken danska silvermynt från mitten av 1500-talet.

– Föreningen kontaktade oss genast och vi såg till att en arkeologisk undersökning gjordes på platsen, berättar Jenny Nord, antikvarie på länsstyrelsen och tillägger att metalletarna fick ersättning av staten genom inlösning av fyndet.

Silvermynten grävdes förmodligen ned vid tidpunkten för slaget vid Axtorna, som stod mellan danskar och svenskar 1565, för att sedan bli bortglömda. Eller så förolyckades ägaren innan denne hann gräva upp dem igen.

Förra våren fick medlemmar i hobbysökare hjälpa till vid en arkeologisk undersökning i Äskatorp, söder om Kungsbacka. De gick skallgång över området och en av träffarna visade sig vara ett drygt 1 500 år gammalt guldföremål – en liten guldbrakteat från folkvandringstiden med en inpräglad relief av Oden till häst.