Utveckling. Per Hernqvist ska under ett år få stöd av en mentor. ”Det ger jättemycket att ha de här samtalen med henne. Det är små steg framåt hela tiden.”
Utveckling. Per Hernqvist ska under ett år få stöd av en mentor. ”Det ger jättemycket att ha de här samtalen med henne. Det är små steg framåt hela tiden.”

Mentorer ska få unga företagare att växa

120 unga entreprenörer i Sverige har valts ut att delta i ett mentorprogram för att öka sin tillväxt. En av dem är optikern Per Hernqvist i Varberg.

ANNONS
|

– De ringde upp och frågade om jag skulle vara intresserad av en mentorsutbildning. Jag tyckte det passade perfekt, säger Per Hernqvist, som driver Varbergs optik.

Med sina 30 år fyllda och en verksamhet han har drivit i över tre år nu kvalar han precis in i urvalsgruppen för mentorsprogrammet, som drivs av Almi på uppdrag av regeringen.

Syftet är att hjälpa företag med unga entreprenörer och hjälpa dem växa.

– Det är viktigt att skapa tillväxt i redan befintliga företag, och unga är en grupp som man gärna vill lyfta fram, säger Magdalena Johansson, vd för Almi företagspartner Halland.

ANNONS

– I och med det här skapar vi också goda exempel. Det är viktigt med förebilder.

Varje utvald adept får en mentor som de träffar en gång i månaden.

I programmet ingår också en styrelseutbildning och två nätverksträffar i Stockholm med de andra deltagarna.

– Målet är att växa och det är också det vi diskuterar, att sätta upp mål som är mätbara och hur vi ska nå upp till dem. I dag omsätter vi lite över fem miljoner, men jag tycker inte det vore orimligt att närma sig sex miljoner de närmaste åren, säger Per Hernqvist.

För att få delta i programmet krävs att man är under 30 år gammal, har ett lönsamt företag, ett antal anställda och bedöms ha tillväxtpotential.

Regeringen har gett Almi i uppdrag att bedriva mentorsverksamhet för att ”synliggöra och öka andelen företag med unga entreprenörer samt att erbjuda stöd och kompetensutveckling till befintliga för att öka tillväxten i deras företag”.

ANNONS