Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/5

Melwin, 8, räddade sin syster ur poolen

Det var feststämning på räddningsstationen i Falkenberg när åttaårige Melwin Johansson belönades för sin hjälteinsats att ha räddat lillasyster Lilja ur familjens pool.

Brandinspektör Jens Nielsen var för några veckor sedan ute på en sedvanlig skolundervisning för andraklassarna i Okomeskolan, då han genast möttes av skolbarnens upplysning:
– Vi har en hjälte här i klassen.
För Melwin hade ju berättat för sina kompisar vad som hade hänt lördagen den 3 september strax efter middagstid när familjen precis var på väg till ett kalas. 
– Lilja var med mig när jag låste dörren, jag gick till bilen och då var hon plötsligt borta, berättar pappa Joakim Kvarnström om dottern Lilja som är 1,5 år.
Hon hade slunkit iväg, och Melwin satte fart runt huset för att kolla på baksidan efter henne.
– Hon låg i poolen med ansiktet ner i vattnet.

Melwin hoppade med kläderna på ner i det 70 centimeter djupa vattnet, drog upp henne och höll henne över vattenytan.
– Och sen ropade jag.
Först ett litet klenare rop på mamma, men strax ett kraftfullare om att Lilja låg i poolen – och snabbt var föräldrarna där.
– En väldig chock, men vi är så oerhört tacksamma att det slutade så väl, säger mamma Linda Gunnarsson.
Ambulans tillkallades, Lilja fick åka till sjukhuset för kontroll men repade sig strax och kunde komma hem igen; sjukvården ville bland annat kontrollera om hon dragit ner vatten i lungorna.

Flickan hamnade i poolen av en olycklig omständighet. En flyttbar liten rutschkana, som inte hade med poolen att göra, hade råkat hamna bredvid den enkla plastpoolen som stod uppställd i trädgården och som har en relativt hög kant som 1,5-åringen näppeligen kan ta sig över. Men nu hade Lilja tagit sig i poolen via trappstegen på rutschkanan och blivit liggande i vattnet.
Och när brandinspektör Jens Nielsen fick sig historien till livs på Okomeskolan, så ville han naturligtvis att insatsen skulle få lite större uppmärksamhet. Därför var det dags för ett evenemang på onsdagen på räddningsstationen i Falkenberg, där även Leif Karlborg och Jonas Holmström från Svenska Livräddningssällskapet var med för att överlämna diplom och plaketten ”För rådighet vid räddande av liv”.
Melwin själv tog uppståndelsen med blygt lugn, fick lite läsk och bulle tillsammans med lillsyrran Lilja, och följde med på en rundvisning bland brandbilarna.