Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Viveka Hedbjörk, HN:s chefredaktör.

Med ny form ska vi låta journalistiken tala

I en tid då det blivit svårare att skilja lögn från sanning, riktiga nyheter från påhittade, och saklig rapportering från åsikter, vill vi tydligt visa var HN hör hemma.

Vi vill markera detta genom att återinföra en layout på vår sajt och i tidningen som har ett utseende och form som är starkt förknippad med traditionell, seriös nyhetsförmedling. Vi tonar ner rubrikstilar, blir mer ”pratiga” i rubrikerna och använder färre grafiska element.

Vi vill på detta sätt lyfta fram journalistiken, alltså själva innehållet, för vi inte bara tror, vi vet, att det är det ni läsare är intresserade av.

Med ett mer stillsamt tilltal vill vi skilja ut oss i mediebruset, i stället för att försöka överrösta den störtflod av information som dagligen sköljer över oss.

Det innebär dock inte att vi slår av på tempot. Tvärtom kommer vi att öka jakten på nyheter, både egna och i rapporteringen av nyhetsflödet. Vår ambition är att inte enbart att vara först när det händer något, utan också stå för den mest korrekta bilden, med intressanta vinklar och noggranna uppföljningar.

Vår ambition är helt enkelt att när något händer i norra Halland ska det kännas självklart att söka sig till HN eftersom det är där den mest heltäckande bilden finns.

Hela layoutförändringen har utgått ifrån hur HN ser ut i mobilen eftersom det är där vi växer allra mest. Tusentals hallänningar har laddat ned vår app och vi ser i vår trafik att för många har det blivit en rutin att när man vaknar på morgonen och innan man går och lägger sig på kvällen kollar man om något har hänt.

Formen från mobilen har sedan överförts till desktop och tidning, så oavsett i vilken form man föredrar att läsa HN så känner man igen sig. Jag vill också passa på att påpeka för våra printläsare att brödtexten i den nya layouten är precis densamma som förut – lika stor och lika svart.

Den stora nyheten i själva formen är annars att rubrikstilen är helt ny. Formgiven speciellt för tidningarna i Stampen. Sober och snygg. Passar fint för en seriös nyhetsförmedlare.

Hela den här förändringen är också en viktig markering för oss mot er läsare att vi fortsätter att satsa på den lokala journalistiken. Under året har vi kunnat presentera flera journalistiska nyheter – daglig bevakning av det halländska näringslivet, livesändningar av lokal idrott och en månatlig bilaga av hög kvalitet.

Allt detta har tagits emot väl av er läsare och vi kan månad för månad räkna in fler betalande läsare. Ett förtroende som sporrar oss att försöka bli ännu bättre.

Mest satsar vi på att öka kvalitet och innehåll digitalt för det är där vi växer mest, men det är också där vi kan möta alla våra läsare, oavsett vilken prenumerationsform man valt att betala för.