Mattisson lämnar Stampen

Stampens koncernchef Pelle Mattisson lämnar företaget. Martin Alsander går in som tillförordnad vd från den 1 april.

ANNONS
|

– Det är ett ganska odramatiskt steg. Jag sitter i koncernledningen och har fått frågan om att gå in som tf när Pelle väljer att lämna, säger Martin Alsander, som i dag är vd för Stampen Media Partner.

Även den avgående koncernchefen Pelle Mattisson använder ordet odramatiskt.

– Jag har jobbat inom Stampen ganska länge, i åtta år, och nu har jag blivit erbjuden ett arbete utanför Stampen som jag valt att acceptera, säger han.

Martin Alsander är 42 år och har en gedigen bakgrund i tidningsbranschen. Han började som trainee och assistent till Metros vd Pelle Törnberg under tidigt 2000-tal och jobbade sedan utomlands med att etablera Metro på nya marknader, som Frankrike och Portugal. Under 2006 till 2012 var han vice vd för Metro.

ANNONS

Rollen som vd för Stampen Media Partner, som samlar de bolag inom koncernen som sysslar med nya mediesatsningar, har han haft sedan den 1 januari 2013.

Dagstidningsbranschen är inne i en gigantisk strukturomvandling, där digitaliseringen gett läsarna helt nya möjligheter att välja vilka medier de vill ta del av och hur de vill ta del av dem. Gamla intäktsmodeller från prenumerationer och annonser fungerar inte som förr och under de senaste åren har alla stora dagstidningar tvingats till tuffa besparingar.

Inte minst Stampenkoncernen, som under förra året drog ned med 500 anställda och gjorde en förlust på 862 miljoner kronor.

– Stampen har en del utmaningar, men det är inte svart eller vitt. Vi har många olika verksamheter. Inom Stampen Media Partner ligger vi till exempel helt rätt, säger Martin Alsander.

Hur ser du på framtiden för papperstidningen?

– Det pågår en strukturomvandling som påverkar alla tidningar, och som vi måste förhålla oss till. Men jag tror att det alltid kommer att finnas dagstidningar. Frågan är i vilken form.

Hur lång tid Martin Alsander kommer att vara tillförordnad koncernchef för Stampen är, säger han, en fråga man inte diskuterat än. Han kommer sköta jobbet parallellt med det som vd för Stampen Media Partner och dela sin tid mellan Stockholm och Göteborg.

ANNONS

Vilket uppdrag det är som lockat Pelle Mattisson från Stampen kan han ännu inte avslöja.

ANNONS