Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/9

Matbutikerna töms på varor

De senaste dagarna har matvarubutikerna upplevt en försäljningsökning av sällan skådat slag. Hyllorna med pasta, havregryn och konserver gapar tomma när allmänheten preppar.

På bara några dagar har hallänningarnas köpvanor ändrats drastiskt med anledning av coronavirusets spridning. Kunder har börjat bunkra torrvaror och konserver och matvarubutikerna i Falkenberg och Varberg får inte hem varor i den takt de köps.

Stora Coop på Breared har märkt en explosionsartad försäljningsökning från i tisdags. Kunderna köper mycket pasta, ris, havregryn, konserver, toalettpapper och vetemjöl. Även köttfärs och torrjäst är populärt.

– Onlineförsäljningen har också ökat kraftigt. Där köper kunderna större ordrar och sådant som vanligtvis inte brukar köpas av den kundgruppen som konserver, säger Göran Borg, vd.

De har nya rutiner vid överlämnandet av varor för att minimera eventuell smittspridning. Varorna ställs vid dörren, budet ringer på och går därifrån.

Varor med lång hållbarhet efterfrågas men blommor köps nästan inte alls.

Varor på väg

På många hyllor i butiken är det tomt men nya varuleveranser är på väg. Coop har en lagercentral som portionerar ut varorna på landets butiker. Handspriten har dock varit slut ett tag.

Även om det är mycket kunder i butiken är det annorlunda stämning, enligt butikschefen Magnus Petersson.

– Man hör inte det här sorlet, det är lite tystare, säger han.

Ingela och Christer Rydén från Åkulla är väl förberedda inför en krissituation.

– Vi bor på landet och har bunkrat i flera år. Inte minst stormen Gudrun fick oss att se värdet av det. Om det skulle behövas klarar vi oss i två månader.

De försöker tänka på att äta extra nyttigt för att hålla immunförsvaret på topp.

Sofia Bånghäll har inga planer på att bunkra utan handlar vartefter behoven kommer.

– Jag har märkt att vissa varor är slut som köttbullar och Ipren. Det är också mycket folk i butiken, säger hon.

Ökning på 85 procent

Även Ica Hajen i Varberg upplever just nu en kraftig försäljningsökning. Under torsdagen såldes 85 procent mer varor jämfört med för ett år sedan.

– Vi hade beställt in extra men kunde inte förutse den stora efterfrågan. Några hyllor är tomma men det kommer att komma in mer varor, säger Filip Andersson, butikschef.

Pasta, knäckebröd, konserver, ris, barnmat, välling, olivolja, toapapper och frysvaror går åt i en rasande takt.

– Vi vill ge en stor eloge till vår personal. Många har ställt upp och det är positivt att många vill jobba mer, säger Björn Lundh, affärschef.

Handspriten är svår att få tag i men i övrigt verkar det som att leverantörerna kan leverera varor till butikerna.

– Vi ser det som ett samhällsansvar att se till att alla kan handla den mat de vill, säger Oscar Lindengren, butikschef.

Ellen Anséhn och Benjamin. Bild: Anna Oscarson

Ellen Anséhn styr sin kundvagn mellan hyllorna.

– Jag storhandlar som vanligt men har läst på sociala medier att vissa varor är slut. Jag har själv inte tänkt bunkra, säger hon.

Small till

Willys i Falkenberg märkte att det small till gällande efterfrågan på varor under torsdagen.

– Vi säljer dubbelt så mycket nu. En del hyllor gapar tomma men vi ska få varor, säger Ralf Möller, butikschef.

Samma varor som i Varbergsbutikerna är heta här som pasta, ris, toapapper och konserver. Men butiken märker en ökad handel överlag. Även kött, chark och mejeri säljer.

De har mycket personal i tjänst men ställer sig lite frågande till kundernas bunkringsbeteende.

– Om inte folk hade bunkrat hade det funnits varor till alla, säger Ralf Möller.

Ralf Möller, butikschef för Willys i Falkenberg. Bild: HŒkan Johansson, Håkan Johansson