Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En maskerad man ska ha närmat sig en tioårig pojke som lekte på skolgården, tagit tag i pojkens armar och försökt dra in honom i skogen. Händelsen är polisanmäld. Bild: TT/HP/Montage
En maskerad man ska ha närmat sig en tioårig pojke som lekte på skolgården, tagit tag i pojkens armar och försökt dra in honom i skogen. Händelsen är polisanmäld. Bild: TT/HP/Montage

Maskerad man försökte föra in skolbarn i skogen

En maskerad man ska ha närmat sig en tioårig pojke som lekte på skolgården, tagit tag i pojkens armar och försökt få med honom in i skogen. Skolan har anmält händelsen till polisen och vidtagit säkerhetsåtgärder.
– Vi har ökat vuxennärvaron på skolan och kontaktat polisen som får jobba vidare med ärendet, säger Christina Stenman, rektor på skolan.

Det var på rasten på måndagsförmiddagen som den tioårige pojken lekte ensam på framsidan av Frösakullsskolan utanför Halmstad. Från ett närliggande skogsområde ska en maskerad man ha närmat sig honom. Enligt pojkens mamma tog mannen tag i pojkens båda armar och försökte föra in honom i skogen.

– Min son var väldigt rädd. Han sa att mannen bar mask för ansiktet. Som tur var lyckades han slita sig loss från mannens grepp och sprang mot sin cykel. Mannen jagade efter honom, men efter en stund gav mannen upp och försvann in i skogen, säger mamman till tidningen.

Efter händelsen ska pojken ha cyklat hem där en pedagog senare mötte upp honom.

– Det här ska inte kunna hända mitt på ljusa dagen. Främmande män ska inte få närma sig skolan, personalen måste ha bättre koll, säger mamman.

Skolans personal och Halmstads kommun har informerats om händelsen. När man fick höra vad som hade hänt kontaktade man snabbt polisen, berättar rektor Christina Stenman.

– Vi har agerat enligt rutinerna. Jag tog kontakt med min chef och ansvariga på barn- och ungdomsförvaltningen och därefter fattade vi ett gemensamt beslut om att göra en polisanmälan och låta myndigheten jobbar vidare med ärendet, säger hon.

Vårdnadshavare är underrättade och skolledningen har vidtagit åtgärder för att öka säkerheten på skolan.

– Vi har alltid vuxna ute som är rastvärdar. Men efter händelsen har vi ökat vuxennärvaron och är extra observanta, säger Christina Stenman.

Har det tidigare hänt något liknande på Frösakullsskolan?

– Nej, det här är första gången.

Polisen i Halmstad bekräftar att man tagit emot en anmälan och inlett en förundersökning. I nuläget råder förundersökningssekretess och polisen är förtegen om ärendet. Skolans personal är hörda men i övrigt finns det inga vittnen. Ärendet är prioriterat, berättar polisen.

– Vi tar allvarligt på den här typen av händelser eftersom det rör barn och säkerheten på skolor, säger förundersökningsledare Kenneth Persson.

Finns det någon hotbild mot pojken?

– Det finns ingen hotbild överhuvudtaget, det har uttryckligen sagts i förhör. Det finns heller inte någon vårdnadstvist eller liknande som vi känner till.

Bör man vara försiktig om man rör sig i området?

– I nuläget behöver man inte vara orolig. Däremot är vi tacksamma om någon har sett något i samband med händelsen som kan hjälpa oss, säger Kenneth Persson.

Redan samma dag var pojken tillbaka i sin klass på Frösakullsskolan. Han uppges må bra med tanke på omständigheterna. Mamman däremot, berättar att hon har varit orolig efter händelsen.

– Jag är nog den som är mest rädd. Det känns inte bra att låta honom cykla ensam till och från skolan efter det som har hänt, säger hon.