Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tekniktips. Martin Siljegård (till vänster) vet hur man åker längdskidor, det har han gjort sedan barnsben. Rasmus Svensson började när han var 42, det vill säga i år. Om tre veckor ska han åka Vasaloppet.

Martin får längdåkarna på rätt spår

Ska man åka Vasaloppet är det bra att ha tillgång till snö och skidspår. Men det är inte alltid så enkelt när man bor i Halland. Om man inte heter Martin Siljegård och har en egen skidarena vill säga.

– Jag var ute och körde ett par timmar i morgonsolen innan jag började jobba i dag, så det är ju en förmån, det får man säga, säger 42-årige Martin och myser, sittandes i en fåtölj i den fashionabla loungen på Halmstad Golf­arena i Ringenäs – som denna vinter har förvandlats till Halmstad Skidarena.

Det är mörkt utanför fönstret men en bit bort, under elbelysningsstolparna, går det att skymta motionärer som i varierande hastighet svischar förbi på skidspåren.

– Längdskidåkning är minst sagt hett, det är poppis, många åker skidor just nu. Jag tror att det var 1 400 bara från Halland som var anmälda till Vasaloppsveckan, sedan om de faktiskt åker är kanske en annan story. Men det visar att det finns ett intresse här, säger Martin, vd på Golfarenan och initiativtagare till skidspåren på samma plats där han även håller i längdskidåkningslektioner.

Om drygt tre veckor ska Martin åka Vasaloppet för femte gången. Förra året passerade han mållinjen i Mora efter knappt sex timmars åkning, vilket betyder att han var snabbare än 12 117 andra deltagare.

Men så är Martin också mer eller mindre uppväxt på ett par längskidor. När han gick på mellanstadiet hemma i Leksand brukade han och kompisarna ta skidorna till skolan, dit det var tre kilometer.

– Och på rasterna åkte vi runt skolan på ett spår som vi hade gjort själva. Det var det vi gjorde liksom. Alla gjorde det och det är naturligtvis behagligt i dag.

Skidkunskaperna försöker Martin nu att lära ut till mindre erfarna åkare. 42-årige Rasmus Svensson från Norra utmarken är en av många som valt att ta en skidlektion.

Förnuftigt kan tyckas, då han i år, för första gången i sitt liv, ska åka de nio klassiska milen mellan Sälen och Mora.

– Jag har aldrig åkt skidor tidigare. Inte ens testat. Vi var några kompisar som fick för oss att åka, men alla hann inte anmäla sig innan det blev fullt så det är jag och en till som ska åka, berättar Rasmus, som inför skidlektionen med Martin har hunnit samla ihop till lite drygt ett halvt Vasalopp i träningsmil.

Efter att ha vallat om Rasmus skidor tar sig duon ut i spåret där Martin går igenom lite grunder. Därefter beger de sig iväg i den stjärnklara kvällen för att fila på tekniken.

Ett givande pass, tyckte Rasmus efteråt.

– Det var bra att ta en lektion och jag fick många goda tips från Martin. Främst om olika åktekniker, men även vilken taktik man ska ha under loppet.

Vad är svårast med att åka skidor, tycker du?

– Det är nog frånskjutet, att trycka ner skidan rätt. Jag får jobba med tajmingen där, men nu vet jag hur man ska göra i alla fall.

Vad har du för målsättning med Vasaloppet?

– Att ta mig i mål. Sen ska det bli spännande att uppleva stämningen.

Den har Martin Siljegård goda minnen av.

– Det är som att stå i en myrstack i starten. 15 000 ska iväg och det knäcks stavar, det svärs och vissa ramlar efter två meter. Jag står i startled fyra och där tror alla att de ska vinna, det är jättebråttom. Men när man väl har kommit iväg en bit så står folk och hejar konstant hela vägen in i mål. De bjuder på apelsinklyftor och vad som helst. Fan, det är ju en fest! Öppet spår är ju bra att åka, det är inte så mycket folk och man kan åka i sitt eget tempo, men då missar man ju festen, menar Martin.

Rapporter gör gällande att så många som upp emot en tredjedel av alla som har anmält sig till Vasaloppet inte kommer att komma till start. En ovanligt varm vinter och därmed uteblivna träningsmil bedöms vara en stor orsak.

Skidarenan har också hämmats av det milda vädret, men cirka 50 mil har Martin Siljegård hunnit avverka i alla fall. Och för att toppa formen ytterligare åker han i dagarna hem till Dalarna för en tre veckor lång semester (läs träningsläger).

Sedan börjar festen!

Bild: Lina Salomonsson