Tekniktips. Martin Siljegård (till vänster) vet hur man åker längdskidor, det har han gjort sedan barnsben. Rasmus Svensson började när han var 42, det vill säga i år. Om tre veckor ska han åka Vasaloppet.
Tekniktips. Martin Siljegård (till vänster) vet hur man åker längdskidor, det har han gjort sedan barnsben. Rasmus Svensson började när han var 42, det vill säga i år. Om tre veckor ska han åka Vasaloppet.

Martin får längdåkarna på rätt spår

Ska man åka Vasaloppet är det bra att ha tillgång till snö och skidspår. Men det är inte alltid så enkelt när man bor i Halland. Om man inte heter Martin Siljegård och har en egen skidarena vill säga.

ANNONS
|

– Jag var ute och körde ett par timmar i morgonsolen innan jag började jobba i dag, så det är ju en förmån, det får man säga, säger 42-årige Martin och myser, sittandes i en fåtölj i den fashionabla loungen på Halmstad Golf­arena i Ringenäs – som denna vinter har förvandlats till Halmstad Skidarena.

Det är mörkt utanför fönstret men en bit bort, under elbelysningsstolparna, går det att skymta motionärer som i varierande hastighet svischar förbi på skidspåren.

– Längdskidåkning är minst sagt hett, det är poppis, många åker skidor just nu. Jag tror att det var 1 400 bara från Halland som var anmälda till Vasaloppsveckan, sedan om de faktiskt åker är kanske en annan story. Men det visar att det finns ett intresse här, säger Martin, vd på Golfarenan och initiativtagare till skidspåren på samma plats där han även håller i längdskidåkningslektioner.

ANNONS

Om drygt tre veckor ska Martin åka Vasaloppet för femte gången. Förra året passerade han mållinjen i Mora efter knappt sex timmars åkning, vilket betyder att han var snabbare än 12 117 andra deltagare.

Men så är Martin också mer eller mindre uppväxt på ett par längskidor. När han gick på mellanstadiet hemma i Leksand brukade han och kompisarna ta skidorna till skolan, dit det var tre kilometer.

– Och på rasterna åkte vi runt skolan på ett spår som vi hade gjort själva. Det var det vi gjorde liksom. Alla gjorde det och det är naturligtvis behagligt i dag.

Skidkunskaperna försöker Martin nu att lära ut till mindre erfarna åkare. 42-årige Rasmus Svensson från Norra utmarken är en av många som valt att ta en skidlektion.

Förnuftigt kan tyckas, då han i år, för första gången i sitt liv, ska åka de nio klassiska milen mellan Sälen och Mora.

– Jag har aldrig åkt skidor tidigare. Inte ens testat. Vi var några kompisar som fick för oss att åka, men alla hann inte anmäla sig innan det blev fullt så det är jag och en till som ska åka, berättar Rasmus, som inför skidlektionen med Martin har hunnit samla ihop till lite drygt ett halvt Vasalopp i träningsmil.

ANNONS

Efter att ha vallat om Rasmus skidor tar sig duon ut i spåret där Martin går igenom lite grunder. Därefter beger de sig iväg i den stjärnklara kvällen för att fila på tekniken.

Ett givande pass, tyckte Rasmus efteråt.

– Det var bra att ta en lektion och jag fick många goda tips från Martin. Främst om olika åktekniker, men även vilken taktik man ska ha under loppet.

Vad är svårast med att åka skidor, tycker du?

– Det är nog frånskjutet, att trycka ner skidan rätt. Jag får jobba med tajmingen där, men nu vet jag hur man ska göra i alla fall.

Vad har du för målsättning med Vasaloppet?

– Att ta mig i mål. Sen ska det bli spännande att uppleva stämningen.

Den har Martin Siljegård goda minnen av.

– Det är som att stå i en myrstack i starten. 15 000 ska iväg och det knäcks stavar, det svärs och vissa ramlar efter två meter. Jag står i startled fyra och där tror alla att de ska vinna, det är jättebråttom. Men när man väl har kommit iväg en bit så står folk och hejar konstant hela vägen in i mål. De bjuder på apelsinklyftor och vad som helst. Fan, det är ju en fest! Öppet spår är ju bra att åka, det är inte så mycket folk och man kan åka i sitt eget tempo, men då missar man ju festen, menar Martin.

ANNONS

Rapporter gör gällande att så många som upp emot en tredjedel av alla som har anmält sig till Vasaloppet inte kommer att komma till start. En ovanligt varm vinter och därmed uteblivna träningsmil bedöms vara en stor orsak.

Skidarenan har också hämmats av det milda vädret, men cirka 50 mil har Martin Siljegård hunnit avverka i alla fall. Och för att toppa formen ytterligare åker han i dagarna hem till Dalarna för en tre veckor lång semester (läs träningsläger).

Sedan börjar festen!

Inte rätt tryck. ”När man diagonalar och sätter i fötterna för att få fäste klarar många inte av att trycka ner skidan i snön och så säger de, åh det är så bakhalt. Men det är oftast en teknisk fråga”, menar Martin Siljegård.

Felvallade skidor. ”Många kommer med skidor som är bedrövligt vallade eller inte vallade alls. De tror att det räcker med att skidorna vallades när de köpte dem. Kan man inte valla så lämna in dem till någon som kan.”

Använder fel muskler. ”När man stakar så använder många, även duktiga åkare, armarna alldeles för mycket. Man ska använda magmusklerna, det är jättemycket mage när man stakar. Det kanske ser ut som att det gör ont i ryggen för att man böjer sig så mycket, men man drar ner med magen för att få fart framåt.”

1 366. Så många hallänningar är anmälda till Vasaloppsveckan 2014 vilket kan jämföras med 1 282 stycken ifjol. Siffran placerar Halland på 13:e plats totalt bland länen. Före bland andra Västerbotten (1 197) och Kalmar län (759), men utklassat av fyran Skåne (2 722). Toppar gör Stockholm (12 101).

90. Så många år fyller Vasaloppet 2014. Samtliga lopp förutom Ungdomsvasan är fullbokade, vilket innebär över 67 000 startande där 60 procent är män och 40 procent kvinnor och medelåldern 41,8 år. Totalt finns 54 olika länder representerade.

ANNONS