Maria Haldesten råkade ut för vägpirater – "Jag kände obehag"

När Maria Haldesten var ute och körde bil på måndagen stannade hon till för att hjälpa en person i nöd. Vad hon inte visste var att det var en vägpirat.

ANNONS
|

Det var vid Varla-infarten norr om Kungsbacka som Maria Haldesten, som jobbar som politisk redaktör på Hallands nyheter, stannade till.Anledningen var en bil som stod vid vägkanten med varningsblinkers på. Framför bilen stod en välklädd man och och viftade. Maria berättar att hon är en person som gärna hjälper till, varvid hon vevade ner rutan.

– Han sa att han var från Dubai och han frågade om jag kunde engelska. Därefter fortsatte han att förklara att de stött på problem, att dieseln var slut och att de behövde pengar, säger hon.

Åkte hem och ringde polisen

Här började Maria ana oråd, eftersom hon tidigare har hört talas om vägpirater. Hon åkte ifrån platsen och ringde polisen. Där konstaterades det som Maria anat – istället för personer i nöd, handlade det om just vägpirater. Det är personer som lurar sig in i bilar, erbjuder falska smycken som betalning och som i värsta fall stjäl fordonet i sig.

ANNONS

Maria förklarar att hon kände ett obehag efteråt och att hon blir orolig hur samhället ska utvecklas när incidenter som denna bidrar till misstro.

– Nästa gång jag ser en bil vid vägkanten, kommer jag att stanna då? Tänk om jag inte vågar, vad gör det med samhället? säger hon.

Polisens råd: Ring 112 istället för att hjälpa själv

Stefan Gustafsson, presstalesperson för polisen i Väst, förklarar att man aldrig någonsin ska stanna till om man ser personer i nöd vid vägkanten. Han menar att i dagens moderna samhälle är det sällan som bilister inte har mobiltelefon med sig och vill man som privatperson hjälpa till – då är det bättre att man istället ringer polis eller räddningstjänst.

– Det är tyvärr så vi behöver agera. Om en bil ser ut att ha kört fast, ring polisen så kommer de dit och hjälper till. Handlar det om skadade personer – då behövs antagligen ambulans. Som privatperson ska man lämna över ärenden som dessa till samhällets hjälpfunktioner, säger han.

Finns det någon statistik över antalet brott per år?

– Nej, tyvärr inte. Det är svårt att kartlägga då många väljer att inte anmäla. Jag kan tro att en hel del känner att det är genant att bli utsatt av detta.

ANNONS

Försäsongen är just nu

Vägpiraterna blir aktiva när väderleken spelar i deras händer. När det är fint väder ute med sol och klar himmel, ökar chanserna för att potentiella offer tar sig ut ur bilarna. När på året detta sker spelar mindre roll. Däremot uppmanar Stefan Gustafsson att man alltid anmäler. Som det ser ut nu befinner vi oss i "försäsongen" för piraterna och därför är anmälningarna som viktigast just nu.

– Det blir lättare för oss att ha koll på dem. De är oftast snabba, stannar sällan länge på samma plats. Därför är det inte lönt för oss att åka dit ett brott skett, förklarar han.

Det var också detta besked MariaHaldesten fick när hon ringt polisen. Direkt efteråt skrev hon ett inlägg på Facebook för att varna familj och bekanta.

Vilka reaktioner fick du då?

– Många blev arga och upprörda. Det är hemskt att bedragare utnyttjar "snällheten". Det är nog värst av allt.

Fakta: Vägpirater

Vägpirater är kriminella personer som lurar oaktsamma trafikanter på kontanter, smycket och ibland till och med deras fordon. Piraterna brukar i regel spela personer i behov av hjälp.

Genom att lura bilister att öppna upp sina bilar, kan de snabbt plocka på sig sina offers värdesaker. Polisens råd är att aldrig stanna bilen om man ser en person i nöd. Ring istället 112 och be ambulans eller polisen ta hand om ärendet.

ANNONS