Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Till världsfinalen. Att bli modell är den stora drömmen för Maria Taipaleenmäki, 18 år, som gått till finalen i världens tredje största skönhetstävling.

Maria från lilla Hylte utsedd till Miss Earth

Maria Taipeelnmäki från Hyltebruk kom på tredje plats i den svenska finalen av Miss Universe-tävlingen och utsågs till Miss Earth. Nu fortsätter hon tävla i världsfinalen.

– Det känns som det är mycket att ta in. Det är alltid kul att lära sig något nytt, säger hon.

Maria var en av 18 tävlande på Café Opera i Stockholm förrförra söndagen, utsedd bland 70 000 sökande på internet. Maria handplockade juryn direkt från ansökan, andra fick gå castings.

– Jag tror inte att jag fattade det riktigt. Det var så mycket känslor på en och samma gång. Men jag tvekade inte en sekund.

Hon fick bo på ett hotell i två dagar före tävlingen och gå modellskola.

– Vi fick lära oss att gå med catwalkteknik, fick olika frågor och berätta om oss själva. Jag skrev i min beskrivning att min högsta dröm är att modell och fick frågan: ”Vad ska du göra för att uppnå dina drömmar?”.

– Jag sa att jag ska öva, och öva och inte ge upp.

I tävlingen ingick olika moment som att uppträda i bikini, träningskläder och aftonklänning.

– Jag bar på eget förslag en glittrig silvrig klänning, som jag hade burit på skolbalen. Av samma designer som jag blivit tilldelad.

Sex gick vidare till andra omgången som slutade med att Paulina Brodd utsågs till Miss Universe Sweden, Isabella J Forsman till Miss International Sweden och Maria Taipaleenmäki till Miss Earth.

– Det blir vi tre som får åka på världsturnéer, säger Maria som nu ser fram emot världsfinalen av Miss Earth i Wien i Österrike i början av november där hon får bo på hotell i en månad.

– Det blir tjejer från 80 länder som tävlar. Vi kommer att ha olika deltävlingar och blir indelade i grupper fram till den stora finalen där fyra flickor får stora titlar.

Hon förväntas vara miljömedveten och jordnära och hålla koll på vad som är bra och dåligt för miljön.

– Jag får plugga lite på det. Jag älskar att vara ute i naturen och ta hand om den.

Trots framgången har hon fötterna på jorden.

– Att bli utsedd vore kul men är inte det allt handlar om. Det är kul att komma iväg. Nu har jag öppnat en massa dörrar här i livet.

Varför vill du bli modell?

– Det är ett stort intresse och något jag brinner för. Det är jättekul att hålla på med mode, smink, fota och bli fotad. När jag håller på med det blir jag jätteglad.

Efter att ha tagit studenten i juni är hon utbildad undersköterska och har sommarvikariat på Malmagården.

– Jag kanske blir kvar där. Jag älskar att jobba med äldre människor. Det är också något jag brinner för.