Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Mardrömshelg för krögarna i Varberg och Falkenberg

Coronapandemin slår redan stenhårt mot krogbranschen i Varberg och Falkenberg. På flera håll har neddragningar inletts.

Den gångna helgen har varit nattsvart för restaurangnäringen i Varberg och Falkenberg. Situationen i branschen ser nu mycket bekymmersam ut och på flera håll har neddragningarna redan inletts.

– Det är ju så att vi måste anpassa kostymen efter verkligheten. Den här helgen har vi haft en minskning på ungefär 50 procent, säger Magnus Palmqvist, som äger restaurangen Grappa i Varberg.

Han har redan inlett vissa neddragningar.

– Vi har redan nu bestämt att vi inte kommer att ha någon vakt eller dj nästa fredag, vi hoppas kunna få lite drag på lördag i stället. Sedan kommer vi att få fundera på hur vi ska anpassa verksamheten under veckan. Det kommer handla om att anpassa bemanningen. Och det kommer i första hand att drabba de timanställda, säger han.

Hur uthålliga är ni, hur länge klarar ni av den här situationen?

– Vi är inte särskilt uthålliga alls. Det är inte några stora marginaler i den här branschen och vi har stora kostnader för personal och lokaler. Utan hjälp utifrån klarar vi kanske en–två månader, säger Palmqvist.

Han berättar också att epidemin slår till på en extra olycklig tid på året.

– Den här tiden på året är även normalt tuff för oss, det handlar om att överleva fram till sommaren då vi har våra stora intäkter. Det är dessutom så att vi vanligtvis brukar ta in sommarpersonalen nu under våren för att lära upp dem innan högsäsongen. Men allt sådant får pausas nu, vi kan inte ta in nya när det inte finns jobb till vår ordinarie personal, säger han.

Även på Nyfiket i Varberg är situationen dyster.

– Det har varit betydligt sämre än det brukar. På luncherna har det varit nästintill tomt här de senaste en–två veckorna, säger delägaren Frida Svan.

Även på Nyfiket har det redan skett neddragningar på den timanställda personalen.

– Det handlar framför allt om de som jobbar på kvällar och helger, säger Svan.

I veckan kommer ägarna att ha ett nytt möte för att se hur verksamheten ska utformas framöver.

Frida Svan hoppas också på att kommunen kan bidra med att lätta upp regelverket.

– Det är möjligen om de skulle kunna lätta på reglerna för när vi måste servera varm mat. Det skulle kunna hjälpa oss om vi inte behövde ha kock på plats i lika stor utsträckning, säger hon.

Frida Svan vill inte spekulera om hur länge verksamheten håller ut under nuvarande förutsättningar.

– Det är svårt att säga, konstaterar hon.

Även Pelle Ahlström, ägare till Hermans i Falkenberg, är bekymrad.

– Tyvärr känner vi av det, det gör vi verkligen, konstaterar han.

– Vi har haft en hel del avbokningar under helgen, och även sällskap som helt enkelt inte dyker upp, säger Ahlström.

Även på Hermans drabbar detta i ett första skede den timanställda personalen.

– Givetvis måste vi hålla nere antalet personaltimmar när behovet minskar.

– Vi började känna av det i veckan, men framför allt fredag–lördag.

Pelle Ahlström oroas framför allt av oron kring corona.

– Själva sjukdomen är jag personligen inte så rädd för, men det är vad konsekvenserna blir i samhället. Vi fortsätter att hålla restaurangen öppet som vanligt, men vi utgår ifrån att de som har sjukdomssymptom stannar hemma. Själva tänker vi extra på hygienen och spritar oss mer än vanligt, håller avstånd och undviker handskakningar, säger han.