Halmstads tingsrätt
Halmstads tingsrätt Bild: Peter Korpi

Mannen som ville döda bekant döms

Under rättegången upprepade mannen dödshotet i ett tidigt förhör men tog tillbaka det i ett senare. Förberedelse till mord eller inte? Så här resonerade rätten.

ANNONS
|

Först lite bakgrund: mannen kom beväpnad med kniv fram till den föreningslokal där han och målets offer var aktiva. När dörren till lokalerna var låst ropade han på mannen där inne, offret, och lät honom veta att han var där för att döda honom.

Offret larmade polis under tiden gärningsmannen slog sönder dörrfönstret med kniven.

LÄS MER:Man knivhotade bekant och ångrar ingenting

Samtidigt anlände ytterligare några bekanta med bil. De såg tumultet vid dörren, och när en av de nyss anlända gick fram mot den knivbeväpnade mannen hände något som kom att vara viktigt i målet: han släppte kniven utan någon ansats till motstånd.

Under rättegången ville offret få sin bekant fälld för förberedelse till mord och menade att det faktum att mannen ens begett sig till lokalen beväpnad med kniv talade för hans sak.

ANNONS

Mannen själv upprepade i polisförhör och även under rättegången att han hade dödat offret om han hade kommit in i lokalen. Han ändrade sig under ett andra rättegångsförhör till att han ville ge offret ett ärr eller två, bara för att skrämmas.

Rätten tog hjälp av läkare för att bedöma tillståndet för mannen. De kom fram till att han led av en allvarlig psykisk störning och att han haft vanföreställningar när han dödshotade offret.

Även om han vid flertalet tillfällen sagt att han var ute efter att döda, så mindes rätten att han hade släppt kniven så fort han blev tillsagd och menade därför att han inte kan ha haft för avsikt att på riktigt döda.

Förberedelse till mord fick i stället bli grovt olaga hot. Fängelse var inte aktuellt med tanke på mannens mentala hälsa, utan han dömdes istället till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

ANNONS