Bild: Henrik Montgomery/Jeanette Andersson

Många frågor när gränserna öppnar ytterligare

I samband med att de nordiska grannländerna öppnar upp mer för svenskar märks resesuget av. Skatteverket får många samtal om personbevis och Stena Line får många frågor om färjelinjen Halmstad–Grenå. Men samtidigt kvarstår UD:s avrådan om icke nödvändiga resor till bland annat Danmark och Norge.

ANNONS
|

Nyligen slopade Tyskland det karantänskrav som tidigare fanns för svenskar, ett besked som Norge redan gett men bara gällande svenskar från vissa regioner.

Förra veckan välkomnades skåningar till Danmark medan Halland fortfarande räknades som en ”karantänsregion” enligt de danska myndigheterna.

Men på eftermiddagen i går meddelade Danmark att restriktionerna för hallänningar hävs, rapporterade Ekot. Innan dess ansågs Halland ha för hög andel bekräftade coronafall för att godkännas av Danmark, men ett undantag gjordes ändå eftersom länet är en så kallad gränsregion.

Det innebar att personer bosatta i Halland fick korsa gränsen förutsatt att de också kunde uppvisa ett negativt covid-test. Det kravet gäller inte längre.

ANNONS

LÄS MER:Hallänningar är återigen välkomna till Danmark

För att resa till Danmark som turist från Halland behövs:

  • En giltig identitetshandling.
  • Ett personbevis som visar var du är folkbokförd.
  • Källa: øresunddirekt.se

Personbevis visar vem du är

Att svenskar kan resa till Danmark om de kan bevisa att de kommer från någon av de öppna regionerna Skåne, Blekinge, Kronoberg, Kalmar, Värmland, Västerbotten eller Halland märks på Skatteverkets telefon.

Just nu kommer det många frågor om personbevis, hur det fungerar och hur man får tag på ett.

Hur många fler som beställer ett personbevis i år jämfört med tidigare år är för tidigt att utläsa ur statistiken men Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare inom folkbokföring på Skatteverket, tror att det snart kommer att synas.

Så skriver du ut ditt personbevis:

Widell vill poängtera hur enkelt det är att beställa ett personbevis på egen hand och att man inte behöver ringa Skatteverket.

hemsidan finns flera olika personbevis att skriva ut. Flera visar uppgifter om var du bor men i detta syfte rekommenderar Ingegerd Widell det som heter adress eller hemortsbevis.

Verkar personbevisen fungera vid gränskontrollerna eller har ni fått några indikationer på att det skulle vara problem att bevisa vilket län man kommer från?

– Några sådana indikationer har vi inte fått, det borde jag hört synpunkter på i så fall. De övriga nordiska länderna har motsvarande registerutdrag så det är detta som de är ute efter. Jag skulle vara förvånad om det inte fungerade, säger Ingegerd Widell.

ANNONS

Negativt coronatest krävdes för resor till Danmark

Danska myndigheter har tidigare ställt kravet att man ska kunna uppvisa ett negativt covid-test som inte är mer än 72 timmar gammalt.

Region Halland erbjuder självtester men bara för personer som uppvisar symptom och alltså inte till ressugna personer som vill bli ”friskförklarade”. Smittskydd Halland poängterar att systemet med självtestning bygger på ett förtroende:

”Vi har ingen medicinsk kontroll eller bedömning av personerna innan testning, utan hela strukturen bygger på ett förtroende för att invånarna själva bedömer att de har symtom som kräver provtagning av covid-19. Det står tydligt i instruktionen i 1177 att man, för att vara aktuell för provtagning, ska ha nytillkomna symtom talande för covid-19.”

Region Hallands chef för kommunikationsavdelningen Charlotte Nilsson Bibin säger att det inte går att veta varför folk bokar tid för provtagningen men att det faktum att en stor andel provsvar är negativa kan innebära att hallänningar vill göra coronatest i syftet att bli ”friskförklarad”.

– Det man kan säga är att antal påvisade fall har gått ner. Det är färre och färre som visar positivt. Så man skulle kunna tro att vissa testar sig fast de mår bra eller så betyder det att det inte är någon pågående spridning. Men det är svårt att veta vilka som går och provtar sig, säger hon.

ANNONS

Vill man ta ett coronatest utan att man känner sig sjuk går det att göra hos andra aktörer än regionen, men då är det inte gratis. Enligt informationen från den danska polisen är det ett negativt test om pågående sjukdom som gäller och inte ett antikroppstest.

Fortsatt avrådan om resor

Trots att flera länder börjar lätta på restriktionerna har Utrikesdepartementet beslutat att förlänga avrådan om icke nödvändiga resor med vissa undantag. Däremot ingår varken Danmark eller Norge i dessa undantag. Avrådan gäller i nuläget till och med den 29 juli. För länder utanför EU gäller avrådan till och med den 31 augusti.

Anledningen till att UD hävt avrådan för i nuläget 16 länder beror främst på att det är länder som inte har några särskilda restriktioner för inresande, till skillnad från exempelvis Danmark.

Länder som UD hävt reseavrådan från:

Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Monaco, Luxemburg, Portugal, San Marino, Spanien, Ungern, Vatikanstaten, Andorra, Polen och Tyskland.

ANNONS