Man skjuten med flera skott av maskerad

En man i 35-årsåldern sköts i går kväll i foten och benet på en restaurang i centrala Halmstad. Gärningsmannen var maskerad och jagas nu av polisen. - Vi vill ha kontakt med alla som rörde sig i området vid tidpunkten, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson.

ANNONS
|

Strax före klockan 22 fick polisen in ett larm om att skott avlossats inne på en restaurang på Brogatan. En man hade skjutits i benet och foten och fördes till sjukhuset i Halmstad där han opererades under natten.

Polisen jobbar efter teorin att gärningsmannen var ute efter offret, som är känt av polisen sedan tidigare.

- Det är viktigt att påpeka att det här inte handlar om någon galning som går omkring och skjuter i Halmstad. Detta är ingen händelse där en gärningsman kommit in för att skjuta någon spontant, utan det var riktat mot den här personen. Det finns en klar koppling mellan gärningsmannen och den skadade, säger Stefan Gustafsson.

ANNONS

Polisen tror också att gärningsmannen var ensam.

- Det är vår syn på saken just nu. Men sen kan vi inte svara på om det fanns någon ytterligare person i anslutning till lokalen, säger Stefan Gustafsson.

Vapnet som användes var någon typ av pistol eller revolver och det är i nuläget oklart exakt hur många skott som avlossades.

- Men skadorna på offret tyder på att det varit ett flertal. I dag gör vi en teknisk undersökning för att se om vi kan hitta bevis för hur många skott det var, säger Stefan Gustafsson.

Flera personer, såväl gäster som personal, befann sig inne på restaurangen när skotten avlossades. Förhör har hållits för att försöka få en klarare bild av händelsen.

Mannen var dock maskerad, uppger polisen.

- Vi vet att han försvann ut ur restaurangen till fots direkt efter skottlossningen men sedan är det inte klart hur han tagit sig vidare, om det fanns något väntande fordon eller om han fortsatte till fots. Det vill vi gärna veta och här hoppas vi på allmänheten, säger Stefan Gustafsson.

Han tillägger att polisen jobbar på bred front för att få tag på gärningsmannen och att allmänheten är en viktig pusselbit eftersom det ofta rör sig mycket folk på stan en lördagskväll vid den här tidpunkten.

ANNONS

- Vi har en gärningsman på fri fot och vill ha iakttagelser från folk som har passerat både före och efter händelsen. Det är viktigt att vi får in uppgifter om personer och fordon som kan vara av intresse. Alla iakttagelser är intressanta och kan ringas in till oss på 114 14.

I nuläget vill inte polisen gå ut med något signalement om klädsel och dylikt.

- Det är för att vi inte vill begränsa möjligheten att få in vittnesuppgifter och få folk att tänka att de inte sett någon som ser ut så. Just nu vill vi ha in alla iakttagelser oavsett om det är en man, en kvinna eller ett fordon - allt som har koppling till klockslaget och platsen är intressant och sedan är det upp till oss att granska, säger Stefan Gustafsson.

På sociala medier florerar uppgifter om att offret och gärningsmännen hamnade i bråk med varandra. Stämmer det?

- Hela scenariot innan och efter skjutningen är det som vi kartlägger just nu och vi känner oss trygga med att vi kommer att få en klar bild. Vi försöker också skapa en bild av målsägande och hans umgängeskrets för att se vad det kan finnas för motivbild.

ANNONS

Var är offret hemmahörande?

- Det vet jag inte.

Finns det någon koppling till restaurangen eller dess ägare?

- Vi ser inga kopplingar just nu.

Polisen hoppas få fler svar när offret har hörts.

- Vår målsättning är att offret ska höras under dagen om vi får tillgång till honom, säger Stefan Gustafsson.

Brottet rubriceras i nuläget inte som försök till mord, utan som grov misshandel eftersom gärningsmannen siktat på kroppens nedre delar.

ANNONS