Man med blåslampa dömd för misshandel

80 timmars samhällstjänst blev straffet för mannen som hotade ett flertal ungdomar med en blåslampa. Dessutom döms han att betala kännbara skadestånd.

ANNONS
|

Kvällen den 1 november förra året satt ett gäng på åtta ungdomar utanför Coop i Laholm. I ett hus ett kort stycke därifrån satt en man som drack alkohol och blev allt mer berusad.

Mannen hade länge retat sig på att ungdomar orsakade oväsen på platsen. Den här kvällen var det visserligen tämligen lugnt, men sinnet rann ändå på den berusade laholmaren.

Han gick ut för att konfrontera ungdomarna. I handen hade han en tänd blåslampa.

I tingsrätten berättade ungdomarna hur mannen hade skrikit att han skulle döda dem och att han viftade och svepte med lågan.

En av killarna som fick gasollågan mot sig kände hur det brände till i nacken. Några allvarligare skador blev det dock inte.

ANNONS

Tingsrätten kunde konstatera att de åtta ungdomarnas berättelser om händelserna gav ”i stora drag en och samma bild av vad som hänt”.

Mannen kunde däremot inte ge någon egen berättelse. På grund av sin berusning hade han inte mycket minne från händelsen.

Frågan om mannens skuld kom att handla mycket om vilket uppsåt han egentligen haft.

Tingsrätten fann att mannen måste ”trots sitt berusade tillstånd ha insett att det fanns en avsevärt risk att han skulle skada målsägandena”.

Därmed hade han enligt domstolen ett sådant uppsåt att han skulle dömas för en fullbordad misshandel mot killen som fick lågan i nacken samt ett försök till misshandel mot en av de andra ungdomarna.

Åklagaren ville att mannen skulle dömas för försök till grov misshandel, men så långt ville tingsrätten inte sträcka sig.

Mannens uttalanden om att han skulle döda ungdomarna gjorde också att han dömdes för olaga hot i åtta fall.

Tingsrätten ansåg att straffvärdet var tre månaders fängelse, men valde i stället att döma mannen till skyddstillsyn och 80 timmars samhällstjänst.

Eftersom brotten riktade sig mot åtta personer blir skadestånden kännbara för mannen. Han ska betala 5 000 kronor vardera till sex av ungdomarna, 10 000 kronor till en och 11 000 till en.

ANNONS

Med den lagstadgade avgiften till brottsofferfonden stannar mannens kostnad för brotten på 51 500 kronor.

ANNONS