Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Man får fängelse för falska Blocket-annonser

Halläningen sålde varor som inte fanns och lurade personer från hela landet. Nu döms han till fängelse.

Under nästan ett års tid satte mannen ut annonser på Blocket, med varor som han inte ägde och aldrig hade för avsikt att sälja. Det rörde sig om allt möjligt, som exempelvis hundburar, barnvagnar, däck, vitrinskåp och tv-spel. Beloppen varierade från 255 kronor till som mest 3000 kronor. Från oktober förra året fram till 23 augusti i år har folk från hela Sverige betalat för varorna som de sedan aldrig har fått. Totalt handlar det om 43 personer som har blivit lurade.

Känd bedragare

Det är inte första gången som mannen står inför rätta. Han förekommer flera gånger i belastningsregistret, och har vid ett antal tillfällen dömts till fängelse just för bedrägeri och grovt bedrägeri. Den senaste domen var från april i år.
Ärendet har avgjorts i Örebro tingsrätt. Rätten anser att han har gjort sig skyldig till omfattande systematiskt brottslighet. Inget av de enskilda fallen ses som ringa, eftersom de alla har varit del av ett större omfattande bedrägeri. I samband med den tidigare domen i våras förhördes han om några av de nya brotten, men han fortsatte alltså även efter detta med nya bedrägerier.

Erkänner brott

Mannen är i 40-årsåldern och bosatt i Hyltebruk. Han erkänner brottet och förklarar sig med att hans familjesituation är ansträngd. I och med sina tidigare domar har han svårt att få fast anställning och har han endast kunna ta tillfälliga ströjobb, säger han. Eftersom hans sambo också är arbetslös såg han brottsligheten som sitt enda sätt att kunna försörja sin familj.

Tingsrätten betvivlar inte att han har en jobbig familjesituation, men det spelar ingen roll i fallet. Det faktum att han har begått liknande brott tidigare ses som en försvårande omständighet. Brotten anses så allvarliga att någon annan dom än fängelse inte kan komma på fråga.

Mannen döms därför till ett års fängelse samt skadestånd till samtliga som har förlorat pengar. I och med att han sedan tidigare har visat att han har fortsatt begå brott även efter att han har blivit dömd så beslutades det också att han får sitta fortsatt häktad till domen verkställs.