Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Majoritet av hallänningarna vill återvinna fosfor

Fosfor från avloppsslam bör återvinnas och användas i gödselproduktion. Det tycker i alla fall nio av tio hallänningar, enligt en ny undersökning.

Sveriges jordbruk är i dag beroende av importerad fosfor. Majoriteten av all fosfor som bryts i dag kommer från gruvor i Västsahara och ofta är råvaran förorenad av bland annat kadmium och uran.

Samtidigt som Sverige importerar stora mängder fosfor så finns det mycket fosfor i avloppsslam från svenska reningsverk, men i dag använder man bara en tredjedel av det.

En ny Sifo-undersökning, beställd av miljöföretaget Ragn-Sells, visar att nio av tio hallänningar, 87 procent, tycker att Sverige ska börja återvinna fosfor ur avloppsslam.

– Det finns alltså ett brett stöd för att lagstifta om att utvinna fosfor ur avloppsslam. Nu måste regeringen lägga fram skarpa förslag med krav så att vi får stopp på slöseriet med en av våra viktigaste råvaror, säger Pär Larshans, hållbarhetschef på Ragn-Sells, i ett pressmeddelande.

Fosfor listas av EU som en av 27 kritiska råvaror som är nödvändiga för samhällets funktion men som riskerar att snart blir riskvaror.