Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sen skolgång. Maja Bergström i Unnaryd som har fyllt 104 år fick en inbjudan från Hylte kommun att börja förskolan.

Maja, 104 år, blev kallad till förskolan

Maja Bergström, 104 år, fick ett brev från Hylte kommun där hon kallas till att börja förskolan. Hennes 79-åriga dotter Birgitta anges som vårdnadshavare.

Brevet som kom i brevlådan för en vecka sedan var ställt till vårdnadshavaren för ”Delfina Bergström”.

– De kan inte stava mitt namn, konstaterar Delphina Bergström som dessutom aldrig använt detta förnamn utan har hela livet kallat sig för Maja.

Hon är född den 21 januari 1912 och gick i skolan som flicka i fyra år. Någon förskola har hon aldrig gått i.

– Det är fantastiskt. Jag är den första 104-åring i Hylte som fått en inbjudan att gå i förskolan. Det är väl varning för sexårständerna, konstaterar hon med ett skratt.

– Jag kan inte tro att de kommer och hämtar mig, utan jag får ta bussen.

I brevet från barn- och ungdomskontoret fanns en uppmaning att välja förskola i kommunen inför höststarten och ett konstaterande om att man är ”ute i god tid”.

I själva verket är det ett helt sekel för sent.

– Jag sade till mamma att ”nu ska du börja skolan”, säger den 79-åriga dottern Birgitta Bergström som bor i samma lägenhet som Maja i ett äldre hus på Torget i Unnaryd.

– Jag ringde till kommunen men det var nio före mig i kön och jag fick vänta i 20 minuter, sedan lade jag på.

Maja Bergström, som har fött fyra barn, har bott i lägenheten i 26 år och varit pensionär sedan hon var 64 år. Dessförinnan bodde hon i ett hus vid sjön Unnen, där hon i unga år var med och högg ved och skötte trädgårdsland, och sedan har hon bott 17 år i Lidhult.

– Jag har jobbat med allt möjligt, det skulle ta en halvtimme att rabbla upp allt, säger hon och nämner att hon arbetat på lasarett, sytt skjortor, svetsat och som elvaåring gick hon i skogen och högg meterved.

Hon började i Boda skola en bit utanför samhället när hon var åtta år och gick där tills hon var tolv. Det var hela skolgången i början av 1920-talet.

– Vår lärare Hildur Larsson var väldigt bra. Jag läste mycket. Det fanns inte så mycket att läsa på den tiden, men jag prenumererade på två barntidningar, berättar Maja som minns att den ena hette Folkskolans barntidning.

– Jag hade lärt mig läsa redan som fyra-, femåring hos min moster Kara Johansson, som var lärare. Det gjorde att jag fick hoppa över första året och börja direkt i andra klass. Sedan gick jag två år i andra klass.

Intresset för hembygden har alltid varit stort. I 34 år har hon klippt ut tidningsartiklar om Unnaryd och samlat i pärmar.

På Hylte kommun kände man inte till fadäsen innan HP ringde.

– Vi har skickat ut inbjudningar till alla vårdnadshavare för barn födda 2011, 2012 och 2013. Men urvalet på datorn var inställt så att även födda på 1900-talet kom med, säger Stigert Pettersson, barn- och ungdomschef.

– Vi får ta kontakt med den här personen och förklara misstaget. Det är pinsamt och lite charmigt, tycker han.