Många vill ha vaccin i sommar

De senaste veckorna har många i Halland fått sin första dos vaccin. När fas fyra inleds i Halland kan det innebära att det blir svårt att ge alla de som behöver dos två.

ANNONS
|

I slutet av mars ändrade Folkhälsomyndigheten sina direktiv angående vaccinering. Tiden mellan dos ett och två förlängdes i syfte att fler personer skulle kunna få sin första dos och med det ett visst skydd mot covid-19.

För Hallands del har förändringen inneburit att drygt 43 000 personer i Halland har fått sin första dos under de senaste tre veckorna. Under samma period har bara cirka 800 personer fått dos två. Det kan innebära problem i sommar när fas fyra drar igång.

– Det finns en risk att vi får svårt att vaccinera dos två med rätt intervall om det sker förändringar i vaccintillgången, säger Anders Åqvist chefsläkare på Region Halland.

ANNONS

Enligt Anders Åkvist skulle de, för att vara helt säkra på att garantera dos två, ha fortsatt med strategin från i vintras och spara doser för de som redan har fått.

– Men hittills har de förändringar som skett i leveranserna inte inneburit att någon inte fått dos två i rätt tid, säger han.

Möjligheten att boka tid i Halland har begränsats för personer från andra regioner. Men det gäller bara internetbokning och inte telefon. En farhåga som funnits är att sommargäster, som fått dos ett i en annan region, kommer boka dos två i Halland.

– Vi ser att det blir svårt att tillgodose sommargäster med dos två. Vår uppmaning är i första hand att planera sin resa så att man kan ta dos två i sin hemregion, säger Anders Åqvist.

Läs mer: Sommargäster kan leda till vaccinbrist

ANNONS