Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Många ringer till jourhavande präst

Julhelgen är inte fridfull för alla. I sin utsatthet ringer många larmnumret 112 för att bli kopplade till jourhavande präst.

Svenska kyrkan är förberedd på att ta emot många telefonsamtal från människor som mår dåligt och är i behov av att prata. Samtalsjouren är öppen mellan 21.00 och 06.00 varje dag året om och bemannad med ett 30-tal präster samtidigt ute i landet.

– Med så många tjänstgörande präster blir det inga långa väntetider, säger Gunnar Bergström, ansvarig för 112-tjänsten på SOS Alarm.

Att bli kopplad till jourhavande präst är den tredje vanligaste anledningen till att människor ringer 112. Förra året tog nödnumret emot 110 000 samtal i hela landet, av dem var 1 044 från Halland. När 2015 är till ända förväntas samtalen ha blivit ännu fler.

– Siffrorna är ett mått på att den här typen av kanal fyller ett stort behov. Jourhavande präst speglar så mycket ensamhet och är en temperaturmätare på hur samhället mår, säger Gunnar Bergström.

Samtalen är gratis och prästerna har tystnadsplikt. Anna-Maria Carlwe, komminister i Martin Luthers församling i Halmstad, har tidigare jobbat som jourhavande präst.

– Många var oerhört sorgsna efter att ha mist en anhörig, separerat eller kände sig ensamma. ibland handlade samtalen om att jag skulle be för dem eller att vi läste Fader Vår tillsammans, berättar hon.

Sedan ett år tillbaka går det även bra att chatta med Jourhavande präst på nätet.