Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När många avbokar sina besök nu riskerar tandvården långa väntetider längre fram. Bild: Berne Strömberg
När många avbokar sina besök nu riskerar tandvården långa väntetider längre fram. Bild: Berne Strömberg

Många patienter avbokar sina tider av rädsla för smitta

Normalt sett får man vänta några veckor på en tid hos tandläkaren om det inte är akut. Men nu är läget ett annat. Väldigt många fler patienter än vanligt avbokar sina besök på grund av coronaviruset.

– Bilden är ganska klar och tydlig, vi har betydligt glesare i våra böcker än normalt, säger Jelena Sannabo, områdeschef för Folktandvården i Halland.

Det minskade patientantalet började märkas i måndags då folk som kallats för att komma på besök hörde av sig och frågade om de kunde komma trots att de var lite snuviga eller kanske hade några andra symptom på luftvägssmitta. Men inte bara det, en hel del hör också av sig för att de är oroliga och inte vill utsätta sig själva för risken att smittas.

Jelena Sannabo, tandvårdschef i Region Halland Bild: Privat
Jelena Sannabo, tandvårdschef i Region Halland Bild: Privat

– Och det som förvånar mig lite grand är att det inte bara är äldre personer som oroas av det här, säger Jelena sannabo.

Ser det likadant ut på alla era kliniker?

– Läget är precis detsamma överallt, säger Jelena Sannabo.

Exakt hur många fler avbokningarna är, det vet hon inte. Men skillnaden är markant.

– Normalt sett får man vänta om man vill ha en tid för ett besvär som inte är akut, men i dag kan man få en tid nästan direkt, säger hon.

Jelena Sannabo berättar att verksamheten ännu så länge fungerar precis som vanligt för de som är friska. Tandvården kallar patienter och man försöker fylla de luckor som uppstår när patienter av ett eller annat skäl avbokat besök. Men att täppa till de hål och luckor som uppstår, det verkar enklare sagt än gjort.

– När vi ringer och frågar säger man att man inte vill komma. En del tycker inte att läget är akut för dem, andra vill inte utsätta sig för ett besök nu.

Brist på skyddsutrustning kan stänga kliniker

Jelena Sannabo är noga med att påpeka att det snabbt kan bli betydligt svårare att komma till tandläkaren. I region Skåne till exempel har Folktandvården redan stängt för allt utom akuta besök och samma sak skulle kunna hända i Halland.

– Det här kan förändras jättefort, inte beroende på att vi är sjuka. Utan på att det kan bli brist på utrustning i andra delar av vården och då är det klart att vi måste dela med oss.

Bortsett från de kostnadsbekymmer det förstås ställer till med när stolarna står tomma ett antal timmar i veckan kommer alla avbokningar nu innebära stora bekymmer också när coronaepidemin dragit förbi.

– Om du är frisk och känner dig hyfsat trygg, då kan det vara läge att komma till oss för när det här är över, då kommer vi att få en puckel när vi ska ta igen alla de här avbokningarna, säger Jelena Sannabo.