Många beredda betala för antikroppstest

Funderar du också över om du redan haft covid-19 och kan vara immun? Hos flera privata verksamheter i Halland går det nu att göra ett antikroppstest, som ger svar på 15 minuter. Men testet kostar upp till 775 kronor och Region Halland väljer att avvakta med att erbjuda ett billigare alternativ. Här förklarar regionens chefläkare varför.

ANNONS
|

På tisdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att personer med påvisade antikroppar för covid-19 kan träffa personer i riskgrupper. Passande nog var det samma dag premiär för antikroppstestning hos Kronans apotek på Brogatan i Halmstad och de bokningsbara tiderna gick åt på nolltid.

Under torsdagen skulle Apoteket Måsen i Varberg också genomföra antikroppstest i samarbete med Doktor24. Tiderna bokades snabbt men fick avbokas med kort varsel sedan sjuksköterskan som skulle genomföra dem blivit akut sjuk.

– Det är personalbrist så alla som bokat har fått boka om. Det är tråkigt för det har varit väldigt stor efterfrågan, säger Sara Dannborg, kommunikationschef Doktor24.

Testet erbjuds sedan tidigare även på exempelvis Apoteket Berguven på sjukhuset i Halmstad, hos Tudorkliniken och Svea Vaccin.

ANNONS

– Vi har märkt ett stort intresse hos våra kunder och det känns bra att vi kan avlasta vården. Det är första gången vi erbjuder den här typen av tjänst, säger Maria Kalds Said, chef på Kronans apotek, som skärmat av ett utrymme i lokalerna för provtagningsverksamheten.

Kan tyda på immunitet

Till skillnad från testningen av pågående coronainfektion, som Region Halland erbjuder gratis vid särskilda provtagningsbussar, så handlar antikroppstestning om att få svar på om man redan haft covid-19 och bildat antikroppar som kan tyda på immunitet.

– Provet kan tas tidigast 14 dagar efter misstänkt sjukdom och man måste vara helt fri från symptom, säger Maria Kalds Said.

Att antikroppstestet är enkelt att genomföra och ger svar inom 15 minuter tror hon bidrar till den stora efterfrågan. Allt som behövs är några droppar blod från fingret och tio minuters väntan för att provstickan ska hinna mäta förekomsten av antikroppar.

Genomförs av sjuksköterska

Resultatet syns i form av ett rosa streck, som dels markerar om man genomgått covid-19, dels om man utvecklat antikroppar och fått ett sannolikt skydd mot att smittas igen. Testet genomförs av en sjuksköterska och kunden får också med sig ett papper med testresultatet.

– Många hoppas nog att de ska vara immuna så att de vågar resa eller kan gå tillbaka till arbetet. Men eftersom ingen vet säkert hur immuniteten fungerar så betonar vi att man ska fortsätta följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer, säger Maria Kalds Said.

ANNONS

Godkänt av Läkemedelsverket

Resultaten av testerna skickas också anonymt till Folkhälsomyndigheten tillsammans med uppgifter om vilka symptom testpersonen upplevt.

– Vi har ett samarbete med FHM och vårt test är godkänt av Läkemedelsverket. Enligt de uppgifter vi fått är resultatet 99,1 procent säkert, säger Maria Kalds Said.

Även vaccinationsmottagningen Svea Vaccin vid Stora torg erbjuder antikroppstestning, men kör drop in.

– Eftersom vi inte säljer så mycket resevaccinationer, så har vi börjat med detta. Jag har gjort ungefär 30 tester på tre veckor, berättar Agneta Tuvesson, sjuksköterska på Svea Vaccin.

Regionen tveksam till snabbtester

Men hos Region Halland märks en viss skepsis mot den typ av snabba antikroppstester som nu erbjuds.

– Jag vill inte döma de aktörer som finns, men vi måste förhålla oss till de rekommendationer som vi får från Folkhälsomyndigheten. Åtminstone i förra veckan så var deras råd att antikroppstester ska göras via venprov (blodprov i armvecket, reds anm.) och analyseras i laboratorium. Vi skulle gärna erbjuda snabbtestning, men vill inte riskera att hoppa i galen tunna, säger Anders Åkvist, regional chefläkare i Region Halland.

Svårt ge vägledning utifrån resultat

Han konstaterar också att det fortfarande finns mycket tveksamhet kring vad antikroppstesterna egentligen tillför.

– I tisdags kom ytterligare information från Folkhälsomyndigheten som vi behöver värdera för det fortsatta arbetet. Det kvarstår tyvärr fortfarande frågetecken kring vilken vägledning vi kommer kunna ge om man kan förändra sitt beteende. Och även om testerna är jättebra så kommer det att finnas ett antal som får ett felaktigt resultat.

ANNONS

Regionen förbereder för antikroppstestning

Han tror dock inte att det kommer att dröja allt för länge innan även Region Halland kan erbjuda antikroppstestning.

– Det är ju inte så att vi sitter och rullar tummarna, utan vi planerar för en bredare testning. Vi avser att komma i gång i mindre skala redan i sommar och sedan öka successivt. Just under sommaren vill vi inte riskera att påverka den vanliga vården, som redan är hårt ansträngd.

Vid senaste regionfullmäktige beslutade politikerna att antikroppstester i Region Hallands regi kommer att kosta 200 kronor i egenavgift. Avgiften motiveras med att antikroppstesterna bedöms vara hälsovård och inte sjukvård.

Fakta: Antikroppstest

Ett antikroppstest mäter om man utvecklat antikroppar mot det nya coronaviruset. Testet kan visa om man redan haft covid-19, men inte om man har en pågående infektion. En pågående infektion mäts med ett så kallat PCR-test i svalg eller näsa.

Eftersom det tar tid innan det utvecklas antikroppar i nivåer som kan mätas så behöver man vänta minst 14 dagar efter misstänkt sjukdom innan testet tas.

Region Halland förbereder för att kunna erbjuda antikroppstester, men det är inte klart när. Testen kommer då att erbjudas mot en egenavgift på 200 kronor.

Flera privata verksamheter erbjuder nu antikroppstester i samarbete med sjukvårdspersonal. I Halmstad är det bland annat Kronans Apotek på Brogatan, Apoteket Berguven på sjukhuset, Tudorkliniken och Svea Vaccin vid Stora torg. Priset för ett test varierar mellan 550 och 775 kronor.

Det finns även så kallade självtester att köpa, som man själv tar och analyserar. Folkhälsomyndigheten avråder från dessa och rekommenderar att antikroppstester tas av sjukvårdspersonal.

Eftersom covid-19 är en helt ny sjukdom så vet man inte säkert att antikropparna innebär att man är immun och i så fall hur länge. Man vet inte heller om man på nytt kan bli bärare av viruset och därmed smitta andra. Oavsett resultatet av antikroppstestet behöver man alltså fortsätta följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska smittspridning.

På tisdagen uppdaterade Folkhälsomyndigheten sin vägledning för antikroppspåvisning och säger där att ett positivt antikroppstest sannolikt innebär ett skydd mot att smittas och sprida smitta i upp till ett halvår. Personer med antikroppar bedöms därmed även kunna träffa personer i riskgrupper.

ANNONS