Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Håkan Johansson
Bild: Håkan Johansson

Lyckat år för pilgrimsfalken

18 pilgrimsfalksungar från fem häckande par i Halland. Just nu ser framtiden ljus ut för arten, mycket tack vare den varma försommaren.

– Otroligt bra, det bästa någonsin.

Thomas Andersson från Falkenbergs Ornitologiska Förening är mer än nöjd över de 18 pilgrimsungar som kläckts i Halland under sommaren. I juni berättade HN om att man hittat fyra häckande par, som spåddes ge 13 ungar totalt. Nu har det nationella projekt Pilgrimsfalk, som startade på -80 talet för att rädda en utdöende art, hittat ytterligare ett häckande par.

– Den fina försommaren har varit gynnsam för ungarna. Pilgrimsfalkar häckar ofta på bergshyllor och ungarna blir väldigt utsatta om det blåser och regnar mycket.

Thomas Andersson berättar att det nu finns 600 pilgrimspar i Sverige, mot de 10 par som registrerades på 1970- talet.

Pilgrimsfalken var länge utrotningshotad, men har nu räddats. Arkivbild. Bild: Håkan Johansson
Pilgrimsfalken var länge utrotningshotad, men har nu räddats. Arkivbild. Bild: Håkan Johansson

– Arten var på gränsen till utrotat, men nu är den räddad. Det har varit ett oerhört lyckat projekt.

När Projekt Pilgrimsfalk startade handlade det mycket om att föda upp arten i fångenskap för att sedan släppa ut dem. Idag har arbetet till stor del övergått till kontroller av häckningsplatser och ringmärkning.

– Nu håller man koll på antalet, ser så att arten inte drabbats av något, säger Thomas Andersson.

Han ser inte att det finns några direkta hot mot pilgrimsfalken idag. Under 1970 talet var det främst utsläpp av miljögifter som orsakade fågelns död.

– Det är också värdefullt med att man fortsätter kolla upp pilgrimsfalkarna. Man ser snabb om det händer något utsläpp eller liknande då dem är i toppen av näringskedjan.

Att fler människor än vanligt rörde sig i skogen under våren och försommaren verkar inte ha stört häckande par. Enligt Thomas Andersson var det ett par som höll till nära en välbesökt vandringsled, men även dem fick ungar.

Ringmärkning av pilgrimsfalk. Arkivbild. Bild: Håkan Johansson
Ringmärkning av pilgrimsfalk. Arkivbild. Bild: Håkan Johansson