Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lunarstorm på engelska, <BR>tyska och holländska

En internationell lansering väntar Lunarstorm, ungdomarnas favoritplats på nätet. - I första hand kommer vi att öppna en sajt för det engelska språket. Senare blir det på tyska och holländska också, säger storägaren Sten Mörtstedt.
Lunarstorm är Sveriges största mötesplats på Internet. Den startades 1989 av Rickard Ericsson och besöks varje dag av 350 000 ungdomar. Men det finns långt över en miljon aktiva medlemmar.

För drygt tre år sedan blev finansmannen Sten Mörtstedt huvudägare. Genom sitt investmentbolag CLS Holding i London äger han 30 procent av aktierna i Lunarworks, som driver Internettjänsten Lunarstorm, nyligen vinnare av reklamförbundets fina utmärkelse Guldägget.

- För första gången visar vi vinst, nio miljoner - sex och en halv netto. Intresset för sajten har ökat, vi har duktiga medarbetare och har gjort bra produkter, säger Sten Mörtstedt till HN.

Från minus fem miljoner 2001, till minus fyra miljoner året efter går nu alltså företaget med vinst.

Annonseringen på sajten har ökat.

- Vi tar betalt av våra medlemmar för vissa tjänster, säger Mattias Ljungman, styrelseledamot.

Förutom en internationell satsning avslöjar Mörtstedt och Ljungman att det kommer fler nyheter.

- Av konkurrensskäl kan vi inte avslöja vad. Medlemmarna ska få nyheten först, säger de.

Sten Mörtstedt blev känd på 80-talet då han introducerade nio bolag på börsen, två av dem var fastighetsbolaget Citadellet och hyrföretaget som är Cramo i dag. På tre år har han investerat cirka 15 miljoner kronor i Lunarworks.

- Vi hade några svåra år i början. Det var en knepig produkt, helt ny.

Men han såg alltså värdet i bolaget, uppger att han arbetar efter en långsiktig strategi och verkar vara en stabil ägare:

- CLS har 5,3 miljarder i eget kapital och har aldrig under en miljard i kassan. Man ska kunna ta de första årens förluster.

Besöksfrekvensen gör att Lunarstorm allt mer anlitas för att ta reda på vad ungdomar tycker i vissa frågor och har därför tagit upp kampen med MTV som säljer trendrapporter.

Initiativtagarna till denna digitala mötesplats som växte blixtsnabbt, en så kallad community, var entusiaster. De hade ingen erfarenhet av affärsmässigt tänkande, administrativt upplägg och målsättning.

- De hade en bra företagsidé men att bygga företag är en komplex historia. Det är nödvändigt att vara bra på mer än en sak. Vi kom in som ett komplement.

Ljungman:
- Lunarstorm ger ungdomarna en röst att göra sig hörda med. De kan utveckla produkten tillsammans med företaget. Dialogen ger ett bra samarbete med näringslivet. Det är Sveriges största religiösa forum. Den internationella satsningen kommer inom ett år.

Ville Schottenius arbetar i styrelsen. Bland de lokal ägarna finns Kvantum-Magnus Andersson.