Louise Jacobsson öppnade eget bed & breakfast: ”De flesta av mina gäster ska till Gekås”

Mitt ute i skogen har Louise Jacobsson förvandlat ett tidigare behandlingshem till ett lantligt bed and breakfast. Vi fick kika in i huset där de flesta gäster övernattar i samband med en shoppingrunda på Gekås.

ANNONS
LocationDrängsered||

Bergåsa behandlingshem för unga flickor avvecklades i februari (för en flytt till Vessigebro) och har under sommaren förvandlats till ett bed and breakfast. Det är 30-åriga Louise Jacobsson från Drängsered som står bakom satsningen. Hon ville göra något för att utveckla bygden.

När det gula rymliga huset, som faktiskt varit Drängsereds värdshus förr i tiden, låg ute till försäljning började en idé gro hos Louise.

Jag har alltid velat driva något eget, men visste inte vad.

– Det var mina grannar som föreslog att jag skulle öppna ett bed and breakfast. Jag har alltid velat driva något eget, men visste inte vad.

Vill locka Gekås kunder att övernatta

En önskan om att tillbringa mer tid med barnen och ha dem färre timmar på förskolan var också en bidragande faktor i hennes beslut.

ANNONS

– Men tankarna gick fram och tillbaka. Kommer det att funka? Jag räknade ut att jag behöver ha 365 gästnätter om året för att verksamheten ska gå runt. Det innebär att ett rum alltid måste vara uthyrt. Det är den största utmaningen – att få rummen uthyrda tillräckligt ofta.

”Jag kan inte erbjuda affärer och restauranger för det finns inte här i Drängsered. Många tycker att det är lugnt och mysigt att komma hit”, säger Louise.
”Jag kan inte erbjuda affärer och restauranger för det finns inte här i Drängsered. Många tycker att det är lugnt och mysigt att komma hit”, säger Louise. Bild: Isabel Bark

Nu är Louise igång på allvar och har hunnit ha en hel del övernattande gäster.

– Än så länge har vi i princip bara haft svenska gäster som ska till Gekås och övernattar här en natt i samband med det. Jag hoppas kunna hyra ut rummen även under lågsäsong, till exempel till personer som kommer hit för att jobba på företag i närområdet.

Fyra rum för uthyrning

Till Gekås är det 26 kilometer. Louise tror att hennes bed and breakfast tilltalar gäster som vill ha lugn och ro.

Än så länge har vi i princip bara haft svenska gäster som ska till Gekås och övernattar här en natt i samband med det.

– Bed and breakfast är en budgetlösning där gästerna har tillgång till köket. Samtidigt behöver de inte tänka på att städa eller bädda. Jag kan inte erbjuda affärer och restauranger för det finns inte här i Drängsered. Många tycker att det är lugnt och mysigt att komma hit.

LÄS MER:De skaffade nytt land, nytt hus och nytt liv

I Bergåsa bed and breakfast finns i dag fyra rum för uthyrning. Huset har åtta möjliga sovrum och hade kunnat drivas som hotellverksamhet, men då gäller helt andra regler.

ANNONS

– Det var ändå mer pappersarbete än jag hade räknat med. Jag har skaffat en revisor som sköter deklarationen, men fakturorna skickar jag själv ut.

Louise fick många möbler till skänks av folk och kunde dra igång sitt bed and breakfast i det före detta värdshuset ”Bergåsa”. Fram till början av året drevs ett hvb-hem för unga flickor här.
Louise fick många möbler till skänks av folk och kunde dra igång sitt bed and breakfast i det före detta värdshuset ”Bergåsa”. Fram till början av året drevs ett hvb-hem för unga flickor här. Bild: Isabel Bark

Har tapetserat och målat om

Tillsammans med maken och andra familjemedlemmar siktar hon på att rusta upp byggnaden. På bara några månader har de tapetserat, målat om och gett trädgården ett lyft. Trots en hektisk tid har Louise fler idéer på lager.

– Kan vi hyra ut samlingslokalen för fester och konferenser, eller kanske öppna ett gym i källaren? Går det att bygga en bastu i slänten? Vi ska anordna brunch på fars dag och det är fullbokat. Och på lucia bjuder vi in till luciagröt. Det finns mycket potential med det här huset.

Hur får du tiden att räcka till?

– Nej, det får jag inte. Barnen får helt enkelt vara med.

Lite om: Louise Jacobsson

Ålder: 30 år.

Bor: Bor i Drängsered, där hon är född och uppvuxen.

Familj: Maken Daniel som arbetar som plåtslagare i Fegen, barnen Linette, tre år, och Mio, 1,5 år.

Gör: Driver Bergåsa Bed and Breakfast. Tjänstledig från socialtjänsten. Arbetar extra på fritids.

Kuriosa: Jag är väldigt idrottsintresserad och träffade min man när vi båda deltog i Äggaspelen i Hylte påsken 2013.

ANNONS