"Lönen och friheten lockar"

Johanna Andreasson har arbetat i tre år på ortopeden i Varberg. Men till skillnad från sina kollegor är hon inhyrd från ett bemanningsföretag.

ANNONS
|

För Johanna Andreasson, 34, är valet självklart. Möjligheten att välja sina arbetstider - och den betydligt högre lönen - gör att hon väljer att arbeta för bemanningsföretaget Centric care.

– Med så låg lön för så lång utbildning, i ett yrke som innebär så mycket ansvar... Nej, jag kommer inte lämna bemanningsbranschen om det inte händer något på lönetrappan, säger hon.

Läs också: Hyrläkare för kvarts miljon i månaden

Hon ser flera fördelar med att arbeta som hyrsjuksköterska.

– Jag bestämmer själv när och hur mycket jag vill jobba, och jag har kanske 10-15 000 kronor mer i månaden än om jag skulle jobba för landstinget. Dessutom gillar jag att man inte blir fast på en avdelning, utan ser och lär sig många olika saker, säger hon.

ANNONS

Johanna är van vid att vara ny på en avdelning, och har lärt sig att anpassa sig till nya arbetsuppgifter. Hon vet var och hur hon bäst kan få information om de viktigaste sakerna att känna till, och upplever att den fasta personalen oftast är väldigt hjälpsam.

– Det kräver flexibilitet att vara bemanningssjuksköterska. Det passar inte alla, säger hon.

Även om hon själv är en del av situationen, tycker hon att vårdens beroende av bemanningsbranschen är problematiskt.

– Självklart kostar vi mycket. Sjukhuset vill såklart ha fast, ordinarie personal. Det är en nackdel för dem att hela tiden få nya ansikten och nya personer att lära upp, säger hon.

Som många andra svenska sjuksköterskor har Johanna tidigare arbetat i Norge, där lönerna är betydligt högre. Väl tillbaka i Sverige kändes det naturligt att fortsätta i bemanningsbranschen.

Vanligtvis är hon kortare perioder på olika arbetsplatser som har personalbrist, men de senaste tre åren har hon arbetat på ortopeden i Varberg.

Johanna tror att vården kommer att fortsätta behöva hyra in personal i minst lika stor utsträckning i framtiden.

- I dag sliter många sjuksköterskor ut sig. De stressar och måste ta extra pass när patientflödet ökar och det saknas personal. Så länge lönen är så låg kommer ingen lämna bemanningsbranschen för en fast tjänst på en arbetsplats, för man har det så mycket bättre där.

ANNONS

Vad borde landsting och regioner göra annorlunda?

- Självklart borde de höja lönerna. Då tror jag att fler hade kunna tänka sig en fast anställning på en avdelning.

ANNONS