Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lokalt värmerekord slaget i Halland

På söndagen noterades värmerekord på flera håll i landet – bland annat i Halmstad och Göteborg. Och på julafton visar prognosen regn och blåst.

Enligt vädertjänsten Foreca uppmättes rekordtemperaturen 12,5 plusgrader i Göteborg på söndagsmorgonen. Så varmt har det aldrig tidigare varit i staden under en julmånad.

Samtidigt har flera andra lokala värmerekord slagits runt om i landet. I Ulricehamn, Skara, Karlstad, Örebro och på Ölands norra udde har till exempel temperaturer på mellan 11,1 och 12,7 grader uppmätts.

I Halmstad slogs det tidigare decemberrekordet på 11 grader med någon enstaka decimal.

Den väderstation som mäter temperaturen i Varberg noterade i sin tur 10,1 grader under dagen. Rekordet här är från 2006 och ligger på 10,4. Den högsta temperaturen dessförinnan uppmättes i början av 1950-talet.

– Väldigt många av de rekord som slagits var från 1953 eller 2006. Det var två år då december också stack ut lite extra, säger Alexandra Ohlsson på SMHI till TT.

I Falkenberg blev det som mest 10,9 grader på söndagen. Här saknar dock Foreca information om tidigare rekord, så andra konstateranden än att det är mycket varmt för årstiden går inte att göra.

Den högsta temperaturen som någonsin uppmätts i Sverige i december var i Simrishamn på julafton 1977. Då var det 13,7 grader.

Vad gäller vädret dagarna innan dopparedagen så väntas temperaturen ligga kring 7-8 plusgrader i Halland.

- Det blir fortsatt milt med temperaturer över det normala men inte riktigt lika höga som under söndagen, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

Under måndagen blir det växlande molnighet med regnskurar och måttliga friska vindar. Under måndagskvällen drar ett regnoväder in över västkusten med mycket hårda vindar och risk för stormbyar.

Under tisdagen och onsdagen väntas sen fortsatt ostadigt väder - och på julaftons kväll väntar regn och blåst.