Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Lokalerna står klara – massvaccineringen tio veckor försenad

Vaccineringslokalerna på Arena Varberg står förberedda och klara att tas i bruk. Men massvaccineringen kommer inte att inledas förrän tidigast i juni.

Att vaccinationerna mot covid-19 inte riktigt blivit som man tänkt sig illustreras tydligt av de vaccinationscentraler som sedan i början av mars gapar tomma runtom i länet. Ursprungligen var det tänkt att de skulle tas i bruk i vecka 9, och sedan dess har Region Halland varit redo att börja vaccinera hallänningarna på bred front bland annat på Arena Varberg och på biblioteket i Falkenberg.

Men de kraftigt förändrade leveranserna av vaccin har som bekant ställt planeringen på ända. Nu är tanken att massvaccineringen på biblioteket i Falkenberg ska dra i gång först vecka 19, och i Varberg först vecka 22. Under tiden står regionen redo med tomma lokaler och hyresavtal med kommunerna som tickar på.

Öppnade i tre dagar

– Att vi skulle börja vecka 9 var den plan som gällde från början, i höstas. Därför har vi avtal som började då. Vår inställning har också varit att vi vill ha en stor kapacitet att kunna vaccinera om vaccinet kommer, säger Malin Larsson, som är Region Hallands projektledare för vaccinationslokalerna.

En gång hittills har en vaccinationscentral behövt öppnas, det gällde Halmstad Arena, där vaccineringar pågick i tre dagar under förra veckan på grund av en tillfällig topp i vaccintillgången.

– Vaccinationscentralerna är ju till för de situationer då vårdcentralernas kapacitet inte räcker till. Så var fallet i Halmstad förra veckan, och då fick vi tillfälligt öppna Halmstad Arena, säger Malin Larsson.

Ytterligare bakslag

Att massvaccineringarna planeras att dra igång först i veckorna 19 respektive 22 ger en fingervisning om hur försenad vaccinationsprocessen är. Men Malin Larsson vill inte säga att det är liktydigt med att det är då som fas 4 kommer att dra i gång, det vill säga vaccinationerna av alla friska och vuxna hallänningar oavsett ålder.

– Nej, det som styr de olika faserna är när vi märker att bokningarna avtar inom en viss grupp, då släpper vi på nästa, säger Malin Larsson.

Och frågan är om vaccinationscentralerna på Arena Varberg och biblioteket i Falkenberg ens kommer att dra i gång i veckorna 22 respektive 19. I fredags meddelade Halland ytterligare bakslag i vaccinleveranserna och planeringen får även fortsatt betraktas som preliminär.