Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lokala MP-politiker tror på nystart

MP-profiler i Falkenberg och Varberg hade helst bytt ut båda språkrören, men de tycker ändå att helgens kongress markerar en nystart för partiet.

Krisen inom miljöpartiet har hanterats illa av partiledningen. Det är Jan Berge, ordförande för Miljöpartiet i Falkenberg, och Jan Berge, gruppledare i Varberg, överens om.

– Det har inte varit klockrent. Jag tror vi har varit ovana, oförberedda på situationen. Det är en annan sak att sitta i regeringen än att sitta i opposition, säger Stefan Edlund.

– Det har på många plan varit en oerhört dålig krishantering. Men det är bra att vi nu gör en grundlig genomlysning av vart vi är på väg i partiet, säger Jan Berge.

Båda tycker att kongressen innebär en nystart, men hade helst sett att inte bara Åsa Romson, utan även Gustav Fridolin, byttes ut.

– Man kan behöva ta ett gemensamt ansvar när saker inte har fungerat bra. Åsa har egentligen inte gjort ett dåligt jobb, men när det mediala läget blir ansträngt och det bara är fokus på negativa saker blir det svårt att leda och få förtroende, säger Stefan Edlund, som tror starkt på nya språkröret Isabella Lövin.

– Hon är fantastiskt bra. Tydlig, klok och driven, och har lyckats väldigt bra med att driva fiskerifrågor i Europaparlamentet, säger han.

Även Jan Berge hyllar Lövin.

– Hon har en sansad framtoning. Det är en bra väg framåt. Det är lätt att sitta och vara offensiv i opposition, men nu sitter vi i regeringen och det är ett helt annat arbete, säger han.

Nya siffror från Sifo visar att MP balanserar kring riksdagsspärren med bara 4,1 procents stöd. Med tanke på de senaste veckornas turbulens är partikamraterna inte förvånade, men inte heller oroliga.

- Jag tror att våra kärnväljare kommer tillbaka. Men nu är det viktigt att vi går tillbaka till det som är partiets kärna. Vi är ett klimat- och miljöparti, och jag tycker att skolfrågor och migrationsfrågor har tagit över för mycket, säger Jan Berge.

- Vi måste bli bättre på att peka på de bra saker vi gör. Vi har sett till att det händer mycket på miljöområdet, och i frågor som jämställdhet och diskriminering, säger Stefan Edlund.