Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lodjur kom på besök i trädgården

Johan Hallgren i Hylte höll på och grejade i trädgården på kvällen när han fick se ett lodjur på tomten.

– På gräsmattan, på andra sidan trädgården, kommer ett fullvuxet lodjur gående. Det har inte bråttom och promenerar ut på Landerydsvägen och in i Mårås naturområde. Det stannar i skogen och tittar bakåt och gör sig ingen brådska, berättar han för Hallands-Posten.

Sönerna Lukas, 17 och Max, 13, som befinner sig på övervåningen av bostadshuset, ser direkt att det är något på gräsmattan och hinner ta bilder genom fönstret.

– Vi tyckte att lodjuret hade ett halsband på sig. Kanske kan man följa det på någon sida på internet?

Han och pojkarna såg den normalt så skygga gästen i en till två minuter och tvekar inte om att det verkligen var ett lodjur.

– Det var inte mer än 30 meter ifrån mig. Hög som ett rådjur men man ser på pälsen och de långa benen att det är ett lodjur. Den var brungul med svarta fläckar. 

Det har varit lodjur i området tidigare.

– Vi hade påhälsning på vintern för ett par år sen och såg spåren. Men det var första gången vi fick se ett lodjur. Det var spännande, säger Johan Hallgren som spontant kom att tänka på säkerheten för grannens får och de egna gårdskatterna.

– Jag tänkte till, att det kan hända något med dem.

Händelsen inträffade vid 19–20-tiden torsdagen den 26 maj och dokumenterades av pojkarnas serie fotografier tagna på ganska nära håll.

– Det är en ovanligt bra amatörbild! Den ser mycket kraftfull ut därför torde det vara en hane, kommenterar vilt- och rovdjursspåraren Tommy Berglund efter att ha studerat Lukas Hallgrens påpassliga bild av lodjuret här ovan.