Lodjur blev varg i länsstyrelsens bedömning

Domstolen stoppade skyddsjakten i Halland. Men då kom länsstyrelsen in med nya uppgifter – en lodjursattack i Fjärås tros nu ha utförts av varg.

ANNONS
LocationHalland||

I fredags meddelade förvaltningsdomstolen i Luleå – där rovdjursfrågor avgörs – att det är fritt fram för skyddsjakt i Halland på den varg som misstänks ha slagit till vid fyra tillfällen mot en fårbesättning mellan Sällstorp och Kungsäter.

Förvaltningsdomstolen hade tidigare stoppat skyddsjakten genom ett inhibitionsbeslut. Men länsstyrelsen har sedan kommit in med kompletterande uppgifter – bland annat om en ny (femte) vargattack, den här gången utanför Fjärås.

Det var den 10 september som en besiktningsman först kom till Fjärås och undersökte den misstänkta attacken. Då hittades fyra döda får och eftersom kadavren befann sig i olika stadier av förruttnelse drogs slutsatsen att fåren blivit attackerade vid fler än ett tillfälle. En dödad bagge kunde besiktigas på riktigt sätt och besiktningsmannen drog då slutsatsen att skadorna var orsakade av lodjur.

ANNONS

Den 12 september upptäckte djurägaren i Fjärås ytterligare fyra skadade får. När besiktningsmannen nu gjorde en ny samlad bedömning ändrades hans uppfattning. Attacken anses nu i stället ha utförts av en varg, och därmed är gården i Veddigetrakten inte längre den enda gård som attackerats.

– Dels insåg han att bettskadorna från den första besiktningen var så kraftfulla att vargen låg närmare till hands. Sedan kunde han även kontrollera levande får och se var de skadorna satt någonstans vilket är avgörande för att bestämma om det är lo eller varg, berättar Martin Broberg på länsstyrelsen i Halland.

Gården i Fjärås ligger omkring två mil från den gård i Veddigetrakten där vargen slagit till fyra gånger. Länsstyrelsen drar därför slutsatsen att de nu totalt fem attackerna har utförts av samma varg.

Länsstyrelsen anför också att DNA-tester visat att den varg som attackerat i Veddige är samma varg som vid ett annat tillfälle befunnit sig i Falkenbergs kommun. Länsstyrelsen gör bedömningen att det är ”mycket troligt” att alla observationer i Halland gäller samma varg.

Länsstyrelsen har också visat för domstolen vilka skyddsåtgärder som vidtagits på de attackerade gårdarna. Länsstyrelsen skriver att djur har samlats in i fållor med störande ljud och att inhägnaderna har förstärkts med elstängsel och lapptyg. Länsstyrelsen anser inte att det är rimligt att hagarna på kort tid ska kunna stängslas in med rovdjursstängsel.

ANNONS

Förvaltningsdomstolen skriver i sitt nya beslut att det har framkommit sådana nya omständigheter som gör att man kan ge grönt ljus till skyddsjakten.

Enligt Martin Broberg på Länsstyrelsen i Halland har det utsetts en jaktledare och ett jaktlag. Men någon jakt kommer det inte blir tal om förrän någon får syn på vargen.

– Därför är det viktigt att allmänheten hör av sig till oss med eventuella observationer, säger Broberg.

Den organisation som överklagat jakten – Jaktkritikerna – har fram till den 23 september på sig att yttra sig i frågan.

Vargattackerna i Halland

Den 24 maj angreps ett lamm av varg utanför Tvååker. Djurägaren såg en ensam varg lämna platsen och Länsstyrelsens besiktningsman kunde utifrån skadorna på lammet konstatera att den dödats av varg. Detta angrepp räknas inte in i den serie attacker som sedan förkommit under sommaren eftersom det inte säkert går att säga att den utfördes av samma varg.

Den 21 juli, 30 augusti, 31 augusti och 11 september angreps lamm och får på en gård mellan Sällstorp och Kungsäter. Totalt har gården förlorat omkring ett 60-tal djur.

Den 10 september utförde länsstyrelsen en besiktning på en fårbesättning utanför Fjärås. Besiktningen var svår att utföra eftersom kadavren befann sig i olika stadier av förruttnelse. Först drogs slutsatsen att ett lodjur attackerat besättningen. Detta ändrades senare och nu betraktar länsstyrelsen det som en vargattack.

Källa: Länsstyrelsens yttrande till förvaltningsdomstolen

ANNONS