Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Lisa låter tillverka svensk menskopp

Den första menskoppen som är producerad i Sverige släpptes på marknaden den 9 juli. Bakom arbetet står Halmstadbon Lisa Perby. – Det har tagit mig 1,5 år att komma dit jag är i dag, säger hon.

För fem år sedan hade Lisa Perby inte en tanke på att byta ut tampongen mot en menskopp. Liksom många andra kvinnor som hon i dag möter tyckte Lisa att det lät äckligt med en behållare som samlar upp mensblod.

En väninna tjatade på mig att prova, vilket jag gjorde ytterst motvilligt. Men efter lite trix i början kändes det som att jag fick min frihet tillbaka. Jag kan till exempel bada och sova hela natten utan att behöva oroa mig, säger hon.

Personer i Lisas närhet började mer och mer intressera sig för menskoppen och därför föddes idén att börja importera och sälja menskoppen över nätet. 1,5 år senare släpptes den första menskoppen som är tillverkad i Sverige på marknaden.

– Det var väldigt häftigt, jag fick dem på min sons ettårsdag, och tänkte att ”äntligen, nu kan vi göra skillnad!”. En menskopp kan användas i flera år, vilket inte bara är bra för miljön utan också för plånboken, säger hon.

Idén att producera koppen i Sverige fick Lisa efter kontakt med hjälporganisationer som ville att hennes företag skulle sponsra menskoppar till kvinnor i utvecklingsländer, där många har svårt att få tag på mensskydd som inte medför en hälsorisk eller är för dyra.

– Jag kunde inte göra det tidigare på grund av mitt höga inköpspris, men det känns skönt att kunna göra det nu, i och med att produktionen sker här i stället, säger hon.

Kanske viktigast av allt, menar Lisa, är att vi måste förändra hur vi ser på mens, och vågar prata om det.

–  Vi måste börja prata om det. Under en livstid blöder vi kvinnor ungefär 450 gånger, vilket är en stor del av vår tillvaro. I skolundervisningen nämns bara tamponger och bindor, skydd som anses vara det ”normala”. Men tamponger suger upp all naturlig fuktighet, säger hon.

Barnmorskan Charlotte Drugge, som arbetar vid kvinnohälsovården i Halmstad, fick upp ögonen för menskoppen i höstas och tycker att menskoppen har stora fördelar jämfört med traditionella mensskydd. Förutom den miljömässiga aspekten – att man inte bidrar till sopberget med tampong- och bindavfall – och enkelheten i att man kan ha den inne hela dagen, lyfter även hon upp hälsofördelar.

– Tamponger suger upp både mensblodet och fukten i slemhinnan och det gör att man kan bli väldigt torr. Menskoppen sätter man på som en liten hatt vid livmodertappen, där mensblodet kommer ut, och då sugs ingenting från vävnaderna upp. Det blir också mindre risk för infektioner, säger hon till TT.

Lisa Perby har siktet inställt på framtiden.

– Drömmen är att menskoppen ska vara lika lättillgänglig som bindor och tamponger är i dag. Att menskoppen ska finnas på hyllan på hemköp, säger hon.