Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/27

Lindas ekocafé och Patriks prylar gör succé i lilla Röinge

I början var det Patriks prylar som drog folk från när och fjärran till lilla Röinge utanför Halmstad. Men numera kommer en del besökare enbart för att fika på Lindas ekocafé – Patriks prylars parhäst som ligger mer eller mindre inbakad i den välfyllda prylbutiken.

Lindas ekocafé drivs av Linda Nilsson. Hon och Patrik Henningsson har känt varandra i många år men att de skulle börja jobba ihop, om än i varsitt företag, var lite av en slump.

– Tidigare har jag arbetat i butik i många år men alltid närt en hemlig dröm om att ha ett eget café. Så när Patrik nämnde att han skulle bygga ut sin butik tänkte jag att jag skulle fråga honom om jag inte kunde få öppna ett café vägg i vägg, berättar Linda.

Café-drömmen blev sann

Men idén sköts i sank redan innan hon hade hunnit ge den röst när Patrik berättade att han hade skrivit kontrakt med en person som ”by the way ska öppna ett café i lokalen intill”. Suck, tänkte Linda.

Men ett par månader innan det nya fiket skulle öppna drog sig personen plötsligt ur och Patrik ringde Linda.

– Jag fick sex veckor på mig att få allt färdigt, minns Linda som hade hjälp av två andra kvinnor vid starten men som nu driver caféet själv.

Självlärd prylgubbe

Patrik är enligt egen utsago en självlärd prylgubbe. Hans framgångsrecept är enkelt.

– Jag köper bara in sådant som jag själv gillar och bryr mig inte alls om trender. Om jag inte själv gillar en sak, eller om jag inte tycker den passar in bland alla andra saker i butiken, köper jag inte in den även om jag vet att jag skulle kunna sälja massor av den. Resultatet är en konstig, knasig mix av prylar som folk tycker är rolig och som inte finns i alla andra butiker.

Redan som liten var Patriks prylintresse stort, inte minst tyckte han att det var kul att använda prylar till något som de vanligtvis inte var tänkta till. Till exempel kunde en uppochnervänd skål bli en lampa eller ett gammalt avsågat bordsben en ljusstake. I sitt förra yrkesliv jobbade Patrik på TV4 Halland och producerade där under fem år inredningsserien Bohag.

– Då träffade jag så många goa människor som var fulla av driv och som hade vågat satsa annorlunda. De inspirerade mig och fick mig att inse att man faktiskt kan växla spår och inte behöver göra samma sak hela livet, säger Patrik.

Bytte karriär

Tänkt och gjort, sommaren 2012 öppnade han sin alldeles egna prylbutik i ett uthus hemma i trädgården. Men redan sommaren därpå hade butiken vuxit ur uthuset och fick flytta in i en del av den gamla ladan på Kronogården 321 i Röinge, en bit bort från huset där Patrik bor. Där i ladan huserar prylbutiken fortfarande, och sedan 2015 även caféet, om än i flera gånger ombyggda lokaler.

Både prylbutiken och caféet har öppet torsdag till söndag året om. Och det är inte brist på efterfrågan som gör att man inte har öppet varje dag.

– Jag får ett femtiotal förfrågningar varje vecka som undrar om vi inte kan ha öppet mer men vi har valt att endast ha öppet fyra dagar i veckan. Vi vill jobba som vi gör nu för att det ska fortsätta att vara roligt. På måndagar är vi helt urlakade och behöver tid att återhämta oss, säger Patrik som än så länge jobbar ensam i butiken året om till skillnad från Linda som brukar ha ett par extraanställda i köket under sommaren.

Mötet är det viktiga

– När folk kommer hit vill jag att de ska ha det bra, lugnt och skönt. Jag bakar det mesta som jag säljer själv men det är inte i första hand för att jag gillar att baka – jag bakar aldrig hemma – som jag vill ha ett café. Det är för att jag älskar den sociala biten, att skapa en relation med kunden, säger Linda och får medhåll av Patrik:

– För mig är det lika viktigt att förmedla historien bakom varje pryl som att få den såld. Det gör att det är svårt att anställa någon eftersom det inte finns någon som vet lika mycket om prylarna i butiken som jag gör.

Lever på sin dröm

I början var många av sakerna som Patrik sålde gjorda av honom själv men numera hinner han inte skapa själv utan prylarna, som nästan alltid är återbruk i någon form, är inköpta.

– Jag har några leverantörer som jag jobbar mycket med som brukar höra av sig när de är ute i världen på inköpsrundor och berätta att de just sett något som skulle passa perfekt i min knasiga mix, berättar han.

Både Patrik och Linda jobbar numera enbart med sina respektive företag och på frågan om det går att leva på sin dröm svarar Linda:

– Man blir inte rik men det går. Och det är värt varenda öre som jag inte tjänar jämfört med när jag var anställd.

Patrik Henningsson

Ålder: 55 år.

Familj: Sambo och katterna Hjalmar och Kalle.

Bor: I ett hus i Röinge.

Gör: Driver inredningsbutiken Patriks prylar.

Bästa sommarprylen: ”En folkvagnsbubbla i lådbilsstorlek, gjord av återvunna oljefat, som man kan fylla med is och använda som kylare.”

Äter helst en varm sommarkväll: ”Sushi – det har blivit en fredagstradition här efter stängningsdags.”

3 somriga utflyktstips:

”Antik– och retrobutiken Antikkulan, lite norr om Ängelholm, är en unik mix av gammal lanthandel blandad med teakmöbler.”

”Träslövs Trädgård i Varberg - en handelsträdgård med en skön blandning av växter, inredning och ett underbart Instagramkonto.”

”Perstorp 101 är en härlig, stilfull, snygg och proper gårdsbutik med heminredning, fik och blomster i Getinge.”

Linda Nilsson

Ålder: 51 år.

Familj: Sambo och hunden Theo.

Bor: I ett hus i Röinge.

Gör: Driver Lindas ekocafé.

Bästa sommarprylen: ”Mina retro 50-tals-solstolar som jag har köpt av Patrik.”

Äter helst en varm sommarkväll: ”En sallad med en god köttbit.”

3 somriga utflyktstips:

”Slöinge kafferosteri, som rostar kaffet som jag serverar i caféet, är otroligt nördigt duktiga på kaffe. De har en gårdsbutik där de säljer kaffe och te året om och på sommaren har de även ett litet café.”

”I växthuset i Källdalens trädgårdar i Ullared kan man gå runt hur länge som helst. I gårdsbutiken säljs säsongsgrönsaker, kryddväxter och blommor.”

”Mitt i centrala Falkenberg finns Eko-logiskt konceptcafé för den som gillar vegomat och vackra raw foodbakelser.”