Likdelar har hittats i Hällede och polisen utreder ett mord.
Likdelar har hittats i Hällede och polisen utreder ett mord. Bild: Henrik Williamsson

Likdelarna som hittades vid Hällede tillhör en man

Likdelarna som hittades i ett skogsparti vid Hällede utanför Laholm tillhör en man. Det visar den DNA-profil som polisen nu fått fram.

ANNONS
|

Det var i januari som en privatperson hittade likdelar i ett skogsparti vid Hällede utanför Laholm, på gränsen mellan Halland och Skåne. Polisen misstänker att det handlar om ett mord men har bara haft knapphändig information om vem den döda personen är, tills de nyligen gjorde ett stort framsteg.

P4 Halland var först med att rapportera om uppgifterna och Lars Gunnar Perlinger, biträdande chef för polisens enhet för grova brott, bekräftar att kroppsdelarna som hittades i skogen kommer från en man. Utöver det vet polisen fortfarande inte särskilt mycket om den döde personen.

– DNA-profilen säger att det är en man. Den ger våra experter vissa andra indikationer eller tankar om personen i fråga men det är inget jag kan kommentera utan vi håller oss till det vi vet säkert, säger Lars Gunnar Perlinger.

ANNONS

Nu startar arbetet med att söka i polisens DNA-register, det kan dröja flera veckor innan de får ett resultat.

– Får vi ingen träff där måste vi söka mer selektivt mot försvunna personer. Går inte det kan vi gå via familjesökningar, vi kommer även söka internationellt efter försvunna personer.

I slutet av 2019 jobbade polisen i Halland med ett liknande fall i Onsala utanför Kungsbacka. Då kunde polisen komma fram till offrets identitet genom en DNA-träff från en familjesökning. Då visade sig kroppen tillhöra en äldre man som försvann från Göteborg två år tidigare.

– Det är en väldigt viktig förutsättning för att vi ska kunna söka mot personer och få fram identitet. När vi vet vem det är kan vi börja utreda vad han råkat ut för, i bästa fall finns det en utredning om ett försvinnande som vi kan gå tillbaka till, i värsta fall är det någon son inte hör hemma i Sverige och som det inte finns någon utredning om, säger Perlinger.

Skogspartiet vid Hällede är fortfarande avspärrat och polisen planerar att undersöka platsen igen med hjälp av experter.

LÄS MER:Kroppsdelar hittades i otillgängligt område

ANNONS