Lex Maria-anmälan efter bevakningsmiss

Hallands sjukhus Lex Maria-anmäler händelse där en kvinna som miste sitt barn sent under graviditeten fick utstå onödigt lidande.

ANNONS
|

Händelsen inträffade 2015. Kvinnan var i senare delen av sin graviditet och kom med buksmärtor till akutmottagningen vid Hallands sjukhus i Halmstad, enligt Hallandsposten.

Vid ultraljud konstateras det att fostret avlidit och på uppmaning av läkare i Mölndal tas akuta prover för att bedöma kvinnans blödningsrisk. Efter kvinnans önskemål ordnas därefter en tid för igångsättande av förlossning på Mölndals sjukhus till nästa dag.

När kvinnan anländertill Mölndal visar hon tecken på för tidig ägglossning och en ökad risk för blödning. Provsvaren från Hallands sjukhus efterfrågas och det framkommer att de inte har bevakats.

– När akuta prover tas ska de bevakas, men av någon anledning har det inte gjorts. Man kan misstänka att det beror på den mänskliga faktorn, säger Matts Juhlin-Dannfelt, chefläkare på Hallands sjukhus.

ANNONS

Provsvaren visar sig vara onormala och kvinnan borde ha lagts in för observation för ytterligare provtagningar samma dag som hon sökte akut vård i Halmstad. I stället blir ingreppet på Mölndals sjukhus komplicerat med en stor blödning som kräver operation.

Hallands sjukhus menaratt kvinnans vårdtid hade kunnat förkortas och hennes lidande förmildrats om proverna hade bevakats i Halmstad. Därför vill de nu att händelsen granskas objektivt av Inspektionen för vård och omsorg för att se om det finns brister som behöver åtgärdas.

– Vi vill ta reda på vad vi kan göra för att det inte ska hända igen, säger Matts Juhlin-Dannfelt.

ANNONS