Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Busig vinnare. Syskonen Ellen och Johanna Nilsson trivs med familjens bondkatt Charlie, som är Årets Lussekatt.

Lekfulle Charlie tog hem vinsten i Årets Lussekatt

Han klättrar i gardiner och välter blomkrukor, men kan också kela som få. Bondkatten Charlie kammade hem segern i Årets Lussekatt - i konkurrens med över 200 andra missar.

Varbergsfamiljen Nilssons nya familjemedlem Charlie är knappt fem månader, och full av bus. Ellen Nilsson, 15 berättar att han har svårt att vara still - särskilt på morgnarna.

Här kan du se alla tävlingsbidragen

- Han är väldigt sällskaplig och hoppar runt fötterna så man knappt kan gå. Om man inte stänger dörren om sig när man ska sova hoppar han upp och lägger sig i ansiktet på en. Men även om han är busig kan han vara väldigt kelig också, särskilt när han är trött, säger hon.

Det var Ellen som skickade in den vinnande bilden på Charlie, där hon lyckades fånga honom i ett sällsynt stilla ögonblick. Totalt kom 229 bidrag in till årets tävling, och i konkurrens med alla andra coola, söta och lekfulla skönheter var det Charlies klara blick som fick HN-juryn att falla.

– Det är jätteroligt att han vann. Nu kanske vi firar honom med lite extra god kattmat. Han gillar tonfisk, säger Ellen.

Charlie är familjens andra katt. I ett rum intill ligger 8-åriga Missy och vilar på sängen. Men att kalla de två katterna för kompisar vore att överdriva. En viss svartsjuka tycks ha uppstått i och med Charlies ankomst.

- Han vill hela tiden leka, men hon bara fräser åt honom, säger Anna-Lena Nilsson.

Vad är det bästa med att ha katt?

- Katter klarar sig själva. Det är bra att de är självständiga om man inte orkar vara med dem hela tiden, säger Ellen.