Ledare får löneavdrag för trakasserier

En medarbetare vid LV6 anmäldes för sexuella trakasserier av två tonårsflickor som han ledde i den militära frivilligverksamheten. Nu får han löneavdrag efter beslut i personalansvarsnämnden.

ANNONS
|

Det var i höstas som flickorna anmälde sin överordnade för sexuella trakasserier. Flickorna menade att mannen hade kommit med sexuella förslag via en chatt där meddelanden inte sparas. Försvarsmakten gjorde en egen utredning, ingen polisanmälan och denna skickades till personalansvarsnämnden för bedömning.

Nämnden har kommit fram till att den försvarsanställde får fem löneavdrag, motsvarande 25 procent av en dagslön. Man kan få upp till 30 löneavdrag.

- Det var en svag bevisföring i det här fallet eftersom konversationen som anmäldes inte fanns bevarad, säger Carl Sjöstrand, informationschef på LV6.

Enligt försvarsmaktens personalansvarsnämnd strider beteendet mot försvarsmaktens uppförandekod och värdegrund. Mannen borde ha visat större professionalism och mognad i kontakten med ungdomarna.

ANNONS

I väntan på beslutet har mannen haft delvis förändrade arbetsuppgifter. Hur det blir framöver ska man nu diskutera på regementet. Samtidigt säger Carl Sjöstrand att anmälan, den utdragna utredningen, medial uppmärksamhet och väntan på besked har varit en svår process för den anställde.

De anmälda trakasserierna skedde utanför LV6, men i en verksamhet som är kopplad till försvaret.

- Vi har en tydlig uppförandekod. Den ska följas även inom frivilligverksamheten, säger Carl Sjöstrand.

ANNONS