En vuxen lappuggla spänner ögonen i kameran.
En vuxen lappuggla spänner ögonen i kameran. Bild: Anders Wirdheim/Privat

Lappugglan tycks plötsligt ha gjort sig hemmastadd i Halland

För 30 år sedan hade en lappuggla aldrig skådats i Halland. Efter år av enstaka häckningar har det i år blivit en markant ökning av den tidigare Norrbotten-bundna ugglan på våra sydligare breddgrader.

ANNONS
|

– Skulle du ha sagt till en ornitolog för 25 år sedan att vi kommer ha lappugglor i Halland nu skulle man nog framstå som lite knepig, säger Halmstads ornitologiska förenings ordförande, Anders Wirdheim.

Men nu är lappugglan alltjämt här. Den sågs för första gången i Halland år 2000 och har senare setts årligen i enstaka häckningar. I år har ornitologer dock sett tio häckningar bara längs gränsen mellan Halland och Småland. Och enligt Wirdheim finns det anledning att tro att den är hör för att stanna.

– Jag skulle tro att vi kommer att se den som en etablerad fågel våra trakter framöver – om än sparsamt. Man trodde i början på 2000 talet, när man upptäckte flera i Västmanland, att det var en engångsföreteelse, men nu är de flera.

ANNONS
När lappugglans ungar tigger kan det låta flera hundra meter.
När lappugglans ungar tigger kan det låta flera hundra meter. Bild: Anders Wirdheim/Privat

Lappugglan äter nästan uteslutande sorkar av olika art. Den största är vattensorken som kan bli, ungefär, stor som en ekorre. Anders Wirdheim hänvisar till en norsk uggleforskare vars teori är att sorkarna, och hur de påverkats av klimatet, kan spela en stor roll i att ugglan har letat sig söderut.

– När det var stabilare vintrar i Norrbotten kunde sorkar och möss leva under jorden hela vintern. När de inte kan det längre har de sökt sig söderut och lappugglan har följt efter dess föda. Det är en teori, men mer officiellt får vi nog säga att vi inte vet, säger Wirdheim.

Han säger också att lappugglan enbart häckar då det finns mycket sork. Ugglorna ska därför ha liten påverkan på naturen i övrigt eftersom den äter nästan bara sork och i högre utsträckning under år den ändå jagar på ett överflöd.

För omkring 30 år sedan betraktades arten lappuggla som allvarligt hotad, men inte längre.

– Det är numera en art som det går ganska bra för. Den är väldigt tolerant för vilken skog den lever i och är inte så mycket konflikter med andra djur runt den, säger Anders Wirdheim.

Vill du få span på en lappuggla har du sannolikt godast chanser längs länsgränsen i öst, men för att hitta dem rekommenderar Wirdheim snarare att man lyssnar.

ANNONS

– Om morgnar och kvällar tigger ungarna och det låter flera hundra meter.

– Det är svårt att se en lappuggla utan att bli berörd. Det är en väldigt häftig och stor fågel med en genomträngande blick – det känns nästan som att den ser igenom en med sina gula ögon med ringar runt. Den ser vis ut på något sätt – lite av ett fabeldjur på det viset, säger han.

ANNONS